Nem figyelmezteti hivatalosan az Európai Bizottság Németországot és Portugáliát, amiért a két ország költségvetésének hiánya idén megközelítheti az 1997-ben kötött stabilitási paktumban előírt 3 százalékos határt. Németország és Portugália cserébe vállalta, hogy 2004-re egyensúly-közeli költségvetést készít.

Az eurózóna pénzügyminiszterei kedd reggel kompromisszumot kötöttek nem hivatalos találkozójukon - adta hírül a BBC. A megállapodás szerint az Európai Bizottság - két héttel ezelőtti határozata ellenére - mégsem részesíti hivatalos figyelmeztetésben Németországot és Portugáliát túlköltekezésük miatt - jelentette be Rodrigo Rato spanyol pénzügyminiszter. A reggeli egyezséget az unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa kora délután egyhangúan jóváhagyta. 

Az 1997-ben kötött stabilitási paktum célja az uniós tagországok gazdasági összhangjának megteremtése; az egyezség egyik pontja szerint az egyes országok költségvetési hiánya nem haladhatja meg az adott ország GDP-jének 3 százalékát. Amennyiben valamelyik tagállam nem tartja be a megállapodást, akkor az Európai Bizottság hivatalosan figyelmezteti, amire 1997 óta nem volt példa.

A kedd reggeli megállapodás politikai színezetű, ami gyengíti a stabilitási paktumot - értékelte a kompromisszumot Manuela Preuschl, a Deutsche Bank frankfurti vezető közgazdásza.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Korábban:

Mégis figyelmeztetheti az unió Németországot
(2002. január 30.)