A legtöbb magyarországi bank pénteken váltja be utoljára a megszűnő euróövezeti valutákat. Azok a pénzintézetek azonban, amelyek továbbra is vállalják a bankók forintra váltását, illetve devizaszámlán való elhelyezését, többnyire megemelt jutalékot alkalmaznak a jövőben.

Hétfőtől már csak néhány magyar bank vállalja a megszűnő európai valuták forintra váltását, a fizetőeszközként megszűnő márka-, schilling- vagy líraérméket azonban utoljára pénteken lehet beváltani a fiókokban.

A Napi Gazdaság információi szerint csupán néhány bank (Erste Bank, K & H Bank - csak német márkát és schillinget) vállalja, hogy a hétfőtől bizonyos ideig még beváltja a fizetőeszközként rövidesen megszűnő európai bankókat, a többség azonban busás - jórészt húsz százalék feletti - jutalékot számol fel a tranzakciókért. A régi, alacsonyabb díjjal - február 28-ig - egyedül a Volksbank váltja be az EMU-bankjegyeket.

A eurózóna jegybankjaiban még évekig válhatunk

Akkor is marad még lehetőség a váltásra, ha a fentebb megjelölt időpontokig nem sikerül beváltani a megszűnő nemzeti valutákat Magyarországon. Az egyes valuták származási országában lévő kereskedelmi bankok még több hónapig, a 12 jegybank pedig még évekig lehetőséget ad arra, hogy a euróra váltsuk az elfelejtett bankjegyeket és érméket.

Pénteken még adakozhatunk

Pénteken véget ér az "Aprók az aprókért" elnevezésű program is, amely a megszűnő euróövezeti valutákat karitatív céllal gyűjti egybe. A 13 bankfiókban és számos postahivatalban - összesen mintegy 550 helyen - zajló akció során befolyt összeg felét nemzetközi oktatási programokra fordítják, a másik feléből pedig hazai gyermekprogramok megvalósulását segítik.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)