Az állategészségügyi hatóságok élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalannak minősítik a magyar csirkét - mondta Vonza András agrárminiszter az országos főállatorvossal közösen tartott pénteki tájékoztatóján. A miniszter bejelentette, hogy hamarosan megkezdi működését az élelmiszer-biztonsági hivatal, illetve, hogy a tárca a baromfi-piacon tapasztalható zavarok miatt 300 millió forintos exporttámogatást nyújt 4 ezer tonna baromfi kivitelére. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy az állategészségügyi hatóságok 2139 megvizsgált tételből 26 esetben találtak antibiotikumos szennyezést a csirkehúsban. A mintegy 40 tonnányi szennyezett hústerméket a hatóság lefoglalta és elrendelte megsemmisítését.

Vonza András elmondta: az állategészségügyi hatóságok folyamatosan ellenőrzik a csirkehús minőségét élelmiszerbiztonsági szempontok alapján. Példaként említette, hogy a múlt év november eleje és az idei év január vége között 224 esetben vizsgáltak szúrópróbaszerűen magyar árut és valamennyi vizsgálat negatív eredményt mutatott, azaz nem volt semmiféle ártalmas szennyezés a csirkehúsban.

A csirkehús szennyezését okozó úgynevezett Cloranphenicol nevű antibiotikumot, amelyet az állatgyógyászatban használtak, 1998 óta nem alkalmazzák Magyarországon, mert az emberi táplálékba kerülve rezisztenciát okozhat az antibiotikumokkal szemben.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Nyugat-Európában olyan kínai és vietnami garnélarákot is tartalmazó állati takarmány került forgalomba, amelyben kimutatták a cloranphenicol jelenlétét. Így fordulhatott elő, hogy a Nyugat-Európából származó import szállítmányokból Magyarországra is került ezekből a csirkékből. Ezért Magyarország - néhány nyugat-európai országhoz hasonlóan -  korlátozást vezetett be a Nagy-Britanniából, Németországból, Dániából, Olaszországból, Thaiföldről és az Egyesült Arab Emírségekből származó csirkeszállítmányok behozatalára.

Vonza András bejelentette, hogy az élelmiszer-biztonság minél teljesebbé tétele érdekében Magyarországon, rövidesen megkezdi működését az élelmiszerbiztonsági hivatal. Várható, hogy azok az importőrök, amelyek nem rendelkeznek a behozatalhoz szükséges állategészségügyi hatósági bizonyítvánnyal, magas összegű, esetenként egymillió forintos bírságra számíthatnak.

Vonza András tájékoztatott arról: a baromfipiacon tapasztalható zavarok miatt az agrártárca 300 millió forintos exporttámogatást nyújt 4 ezer tonna baromfi kiviteléhez az EU-n kívüli országokba.

(MTI)

Korábban:

Tengeri hal, rák, csirkehús és csirkemáj is szennyezett 
(2002. február 14.)

A Hajdú-Bét csak magyar csirkét forgalmaz 
(2002. február 8.)

Vizsgálatok a kínai csirke ügyében 
(2002. február 5.)