Rendkívül kínos, a legfelsőbb vezetőkig elérő botrányba keveredett a Cisco. A világ meghatározó hálózati eszközgyártójának több vezető tisztségviselője - köztük John Chambers elnök-vezérigazgató - birtokolt részesedést abban a befektetési alapban, amely állítólag súlyos pénzeket keresett magával a Ciscóval kötött üzleteken.

Közel 9,5 százalékos zuhanással zárta a Cisco árfolyama a tegnapi kereskedési napot a New York-i Nasdaq elektronikus tőzsdén. A világ meghatározó hálózatieszköz-gyártójának részvényei azután kezdtek mélyrepülésbe, hogy a New York Post oldalain napvilágot látott egy, a Cisco legfelsőbb vezetőit alaposan "befeketítő" cikk.

A neves amerikai napilap értesülései szerint az új gazdaság egyik legdinamikusabb vállalatóriásának topmenedzserei - köztük John Chambers elnök-vezérigazgató - titkos tulajdonosai voltak annak a befektetési társaságnak, amely a 90-es évek végén milliárdos nagyságrendű üzleteket (állítólag összesen tizenkettőt, több mint 7 milliárd dollár értékben) kötött a Ciscóval.

A New York Post információi szerint a Sequoia Capital Partners VII nevű befektetési társaságban 13 vezető Cisco-tisztségviselő birtokolt tulajdoni hányadot, s részesedett így annak néha bizony rendkívül csinos hasznából. A Monterrey Networks nevű vállalat 1999-es eladása a Ciscónak például 600 százalékos profitot termelt - a haszonból Chambers állítólag 10 ezer, a Cisco-alelnök Donald Valentine pedig 313 ezer dollárral (1 dollár=279 forint) részesedett. Valentine egyébként egyben a Sequoia Capital vezető partnere, sőt már a befektetési társaság 1972-es születésénél is ott bábáskodott.

Az ügy ugyanakkor nem merül ki ennyiben. Az Enron-botrány egyik folyományaként a vállalati kimutatások hitelessége iránt rendkívül érzékennyé vált befektetők ugyanis még az enyhén szólva kifogásolható gyakorlatnál is jobban felróják a Ciscónak, hogy az beszámolóiban nem tüntette fel Chambers, illetve Valentine Sequoia Capital-részesedését.

Emiatt egyébként már vizsgálatot indított az értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) is, amely a botrányt egy rutinvizsgálattal kirobbantotta. A Cisco eddig mindenesetre igencsak lakonikusan kommentálta az ügyet, azt azonban elismerte, hogy az 1999-es beszámolókban valóban nem tüntették fel Chambers és Valentine részesedését.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Cisco Systems

Korábban:

A trenddel szemben a Cisco Systems
(2001. november 6.)

A Cisco egyetért a negyedéves elemzői várakozásokkal
(2001. október 4.)