Nem kizárt, hogy a Mol Rt. és az orosz Jukosz olajipari cég partnerként pályázik az INA horvát kőolajipari vállalat privatizációs tenderén - írta a legújabb számában a Globus című zágrábi hírmagazin. A lap szerint az amerikai ExxonMobil is ajánlatot tehet a horvát olajcég egy részére a stratégiailag értékes Adria kőolajvezeték miatt.

A horvát hetilap szerint a Molt - amely megvásárolta a Slovnaft 35 százalékát és a Mol Romania révén romániai befektetései is vannak - nemcsak a horvát piac érdekli, hanem a szlovén Petrol és a belgrádi Beopetrol olajcég is.

A Globus szerint az osztrák OMV-t, az orosz Lukoilt, Jukoszt és TNK-t, és az amerikai ExxonMobilt is érdekli az INA magánosítása. Az amerikaiakat kizárólag az Adria kőolajvezeték érdekli, amelynek megvételébe globális stratégiai érdekből szállnának be: így csökkentenék az orosz kőolaj Adriai-tengerre jutási lehetőségét.

Az amerikai PricewaterhouseCoopers becslése szerint az INA értéke a kőolaj világpiaci áralakulásától függően 1,03-1,51 milliárd dollár között mozog - írta a Globus.

(MTI)

Ajánlat:

INA

Korábban:

A horvát olajtársaság 25 százalékát magánosítják
(2002. február 21.)

A Mol Hanti-földön termel olajat a Jukosszal
(2002. február 12.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből