Az unió szerint indokolatlanul magas bevételekhez jutnak a mobilszolgáltatók a vezetékes telefonról rádiótelefonra kezdeményezett hívások után. Magyarországon ezt a gyakorlatot a Vivendi sérelmezi - adta hírül a Világgazdaság.

Határozott lépésre szánta rá magát az Európai Unió a magyar távközlés helyzetét is alapvetően meghatározó kérdésben, a vezetékesről rádiótelefonra kezdeményezett hívások bevételének megosztásával kapcsolatban. Az európai telefontársaságok szerint a mobilszolgáltatók aránytalanul magas nyereségre tesznek szert a hívások után járó összegekből - írta a Financial Times.

Az ilyen hívások díját a vezetékes szolgáltató számlázza ki az ügyfélnek, a díjon pedig megosztozik a mobilszolgáltatóval, de - Brüsszel szerint - a mobilszolgáltatóknak juttatott rész a hívó által fizetett rész kétharmadát is elérheti. Ez okozza az ilyen hívások magas költségeit.

A tavaly nyáron elfogadott új hírközlési törvény előírja a rendszer felülvizsgálatát. A felülvizsgálat már megtörtént, nyilvánosságra hozatala azonban egyelőre késik. A kérdés komoly összegek hovakerülését feszegeti. Polányi Sándor, a Vivendi Telecom Hungary vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy az elosztásnál néhány forint százmilliókkal mozdíthatja el a piacot.

Magyarországon a tárgyalások megkezdődtek ugyan a Pannon GSM-mel és a Westel Rt.-vel, de a konkrét számoknál elakadtak. A Vodafone azonban teljesen elzárkózott a kérdés megtárgyalása elől.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Idén négy százalékkal drágul a telefonálás
(2002. január 24.)

A gyakorlatban is megnyílt a távközlési piac
(2002. január 23.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből