László Csaba: a tőzsdének is kedvező gazdaságpolitikára van szükség 

2002.03.29. 14:20

László Csaba, az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje egy pénteki sajtótájékoztatón a tőzsde fellendülését nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, és ennek érdekében a szocialisták növelnék a tőzsdei kínálatot, és ösztönözné a keresletet, például a magán nyugdíjpénztári befizetések 8 százalékra növelésével. László Csaba elmondta, hogy pártja eltörölné az árfolyamnyereség-adót, és a tartós állami tulajdonú cégek kisebbségi részvényeit pedig tőzsdére vinné. 

Az árfolyamok esése az elmúlt négy évben 150-200 milliárd forint veszteséget jelentett a magyar befektetők számára - közölte László Csaba, az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje egy pénteki sajtótájékoztatón.

László Csaba elmondta, hogy véleménye szerint olyan gazdaságpolitikára van szükség, ami a tőzsdének is kedvez, így például csökkenteni kellene az adminisztratív korlátokat, növelni a kínálatot és ösztönözni a keresletet. A kereslet ösztönzésére a szocialista párt 8 százalékra emelné a magán nyugdíjpénztári befizetéseket, és eltörölné az árfolyamnyereség-adót.

A pénzügyminiszter-jelölt úgy látja, hogy a kínálat növelése érdekében a tartósan állami tulajdonban maradó cégek kisebbségi részvényeit tőzsdére kellene vinni, ami egyebek mellett átláthatóbbá teszi működésüket. A tőkepiaci bevezetéshez ugyanakkor a Széchenyi-programból támogatást kellene nyújtani, például az auditálási költségekhez.

Az adminisztratív korlátok csökkentéséről szólva László Csaba kiemelte, hogy egységesíteni kellene a tőzsdei cégek jelentési rendszerét. Mint mondta: az Európai Unióban 2005-től kötelezően át kell térni a IAS jelentési rendszerre.

László Csaba véleménye szerint fel kell oldani a tőkepiaci törvény által előírt szabályt, amely kimondja, hogy egy tulajdonosnak nem lehet tíz százaléknál nagyobb részesedése a tőzsdében. A legnagyobb ellenzéki párt pézügyminiszter-jelöltje felül vizsgálná a részvényopciók adózási szabályait, be kellene építeni az oktatásba a tőkepiaci ismereteket, és ösztönözni kellene az energiatőzsde létrejöttét.

A pénzügyminiszter-jelölt szavai szerint az elmúlt négy évben a részvény-kapitalizáció bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 30 százalékról 19 százalékra csökkent, a részvényforgalom pedig harmadára esett vissza. A tőzsdei tagok száma a felére csökkent, a magyar részvények forgalmának több mint fele külföldön zajlik, és a BUX - a lehetséges 12-13 ezer helyett - 7-8 ezer pont körül ingadozik.

(MTI)