Drágább lesz a pereskedés

2002.04.09. 12:50

Jövőre jobban a zsebükbe kell nyúlniuk a pereskedőknek, hiszen egy hamarosan megjelenő igazságügyminiszteri rendelet szerint többek között emelkednek az igazságügyi szakértők díjai és magasabb összegű ügyvédi munkadíjat ítélhet majd meg a bíróság perköltségként.

 Az igazságügyi szakértők száz százalékkal, ezen belül a pszichológus szakértők háromszáz százalékkal magasabb összegű díjazásra számíthatnak a jövő évtől. Tekintettel arra, hogy a szakértői díj perköltségnek minősül, a peres felek kötelesek megfizetni, kivéve, ha vagyoni, szociális helyzetük miatt költségmentességben részesülnek, ilyenkor ugyanis az állam fedezi ezeket a kiadásokat. A díjemelés költségvetési kihatását  a minisztérium  1,7-1,8 milliárd forintra becsüli.

A jelenlegi szabályozás szerint ügyvédi munkadíjként a bíróság ezer és tízezer forint közötti összeget, illetve polgári eljárásban maximum a perérték öt százalékát ítélheti meg perköltségként. A várhatóan május elsején hatályba lépő új szabályozás alapján akár az ügyvéd és megbízója közötti szerződésben kialkudott munkadíjat is megítélheti a bíróság a pervesztes fél terhére, amennyiben nem tartja eltúlzottnak.

Régi adósságot törleszt a minisztérium a jogszabállyal, ugyanis száz százalékkal emelni fogja a kirendelt védőknek és a pártfogó ügyvédeknek megállapítható díjazást is, ami már lassan tíz éve változatlan. A hatályos szabályozás szerint a büntetőeljárásban kirendelt védők az első órára ezer forint, majd minden megkezdett órára ötszáz forint díjazásban részesülnek. Ez azt jelenti, hogy például egy négy-öt órás bírósági tárgyaláson való részvételért mindösszesen 2500-3000 forintot tehetnek zsebre. Jelenleg nem jár díjazás a védőnek az ügyfelével a börtönben folytatott beszélgetésekért, jövőre azonban már minden megkezdett óráért ezer forintot kapnak az ügyvédek a beszélőért. A díjemelés költsége a központi költségvetést fogja terhelni, a kirendelt védőkre vonatkozóan ez az idén várhatóan 300 milliós terhet jelent a büdzsének.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Igazságügyi Minisztérium