Az előzetes adatnál nagyobb a fizetési mérleg hiánya

2002.04.18. 11:32

A végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg 198 millió eurós hiánnyal zárt februárban; az első kéthavi deficit 588 millió euró volt - közölte csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank. A folyó fizetési mérleg 390 millió eurós hiánnyal zárt januárban, és az előzetes februári adatok még 187 millió eurós deficitet jeleztek.

A jegybank adatai szerint az áruforgalmi hiány februárban 209 millió, az év első két hónapjában pedig 600 millió euró volt. Tavaly az év első két hónapjában 313 millió eurós áruforgalmi hiányt regisztráltak.

Az idegenforgalom 2002 második hónapjában 132 millió euró többlettel zárt, így az első kéthavi turisztikai többlet 189 millió euró volt. Egy évvel korábban az aktívum 262 millió eurót tett ki.

A szolgáltatások és jövedelmek februárban 4 millió eurós többletet jeleztek szemben a januári 61 millió eurós hiánnyal, így az év első két hónapjában a szolgáltatások és jövedelmek 57 millió eurós deficittel zártak. Tavaly az első kéthavi többlet 72 millió euró volt.

Az adósságot nem generáló tőketételeknél mért forrásbeáramlás nettó módon számítva februárban 33 millió eurót tett ki, így az első két hónapban 256 millió eurós nettó forrásbeáramlást regisztrált a jegybank. Egy évvel korábban a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 104 millió euró nettó forrásbeáramlást jelzett.

A pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések egyenlege februárban 40 millió euró Magyarországra, és 16 millió euró innen külföldre irányuló befektetés mellett alakult ki. Az év első két hónapjában Magyarországra 188 millió euró közvetlen tőkebefektetés érkezett, míg külföldre 29 millió euró közvetlen tőkebefektetés áramlott ki. Tavaly az év első két hónapjában a magyarországi közvetlen tőkebefektetések értéke 375 millió euró volt, a külföldre irányuló tőkebefektetések pedig 316 millió eurót tettek ki.

A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió-befektetéseknél nettó módon számítva ez év februárjában 8 millió euró forrásbeáramlás jelentkezett, az első két hónapban 96 millió euró forrásbeáramlás valósult meg. Tavaly az év első két hónapjában az egyenleg 44 millió eurós forrásbeáramlást jelzett.

A jegybank közölte azt is, hogy az ország devizában fennálló nettó adóssága - tulajdonosi hitelek és forintkötvények nélkül - 3,72 milliárd eurót tett ki február végén. A nemzetgazdaság hasonlóan számított nettó adóssága január végén 3,85 milliárd euró, tavaly február végén pedig 5,44 milliárd euró volt. Az ország devizában fennálló bruttó adóssága - tulajdonosi hitelek és forintkötvények nélkül - idén február végén 26,4 milliárd euró volt, szemben a január végi 27,3 milliárd, illetve a tavaly február végi 26,9 milliárd euróval.

(MTI)

Ajánlat:

MNB