Optimista a távközlési liberalizáció ügyében Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet elnöke, bár elismerte: az eddigi piaci fejleményekből a fogyasztók még nem érzékelnek semmit, mert a meglévő szolgáltatók és az újak között nem jöttek létre az összekapcsolási szerződések. Az elnök közölte: az utóbbi időben a felügyelethez 13 új távbeszélő szolgáltatás indítását jelentette be, és újabb adat- és internet-szolgáltatók is tesznek bejelentéseket.

Frischmann Gábor közölte: a MATÁV már benyújtotta módosított összekapcsolási referenciaajánlatát, s várhatóan a helyi koncessziós távközlési társaságoké is hamarosan megérkezik. Hozzátette: egyetért az alternatív távközlési szolgáltatókkal abban, hogy az összekapcsolási ajánlatok alapvetően befolyásolják a piac alakulását.

Kérdésekre válaszolva az elnök elmondta, hogy a MATÁV referenciaajánlatában szereplő összekapcsolási ár nagyon messze van attól, amit tavaly egy költségtanulmányban meghatároztak. Közölte azt is, hogy a MATÁV és a helyi koncessziós társaságok első ízben beadott ajánlataiban szereplő árak költségalapúságát egyik szolgáltató sem tudta igazolni.

Frischmann Gábor elmondta: ha az alku során az ajánlatokat benyújtó szolgáltatók, illetve a Hírközlési Döntőbizottság nem tudnak megállapodni az összekapcsolási árban, akkor a bizottság egyebek mellett az európai uniós gyakorlat és a költségalapúság elve alapján dönt.

(Az [origo]-t és az Üzleti Negyedet kiadó Axelero Rt. a MATÁV-csoport tagja - a szerk.)

(MTI)

Ajánlat:

Hírközlési Felügyelet

Korábban:

Az alternatívok szerint veszélyben a távközlési liberalizáció
(2002. április 25.)