Drágább lesz a balatoni nyár

2002.05.14. 12:45

A balatoni kereskedelmi szállások árai szakértők szerint átlagosan 10 százalékkal lesznek drágábbak, mint tavaly. Egy háromcsillagos szálloda olcsónak tekinthető kétágyas szobája 7 ezer forint körül van, de az idei főszezonban a 15 ezer forint fölötti szobaár sem ritka.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a kereskedelmi szálláshelyeken 2001-ben 84,6 milliárd forint volt a szállásdíj-bevétel, amely folyó áron 2 százalékkal több, mint az előző évben. Míg a külföldiek vendégéjszakáinak száma kissé nőtt, a hazaiaké mintegy 4 százalékkal csökkent. A kevesebb hazai vendég azonban a tavalyinál igényesebb volt: 7 százalékkal többet költött szállásdíjra, miközben a szobaárak 2001-ben átlagosan 2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2000-ben.

Idén még többet költhetnek az igényesek

Összehasonlítva a tavalyi szobaárakat az ideivel, a siófoki Aranypart hotelben erős emelkedés tapasztalható. Tavaly ugyanis 5 900 forintot kellett fizetni egy kétágyas szobáért az előszezonban, a főszezonban pedig 9 400-at, míg idénre ez a szám 7 400 forintra változott az előszezonban, és 13 900 forintra a főszezonban.

A siófoki Tourinform iroda munkatársa az Üzleti Negyednek nem tudott pontos számmal szolgálni a balatoni kereskedelmi szálláshelyek átlagos áremelkedésével kapcsolatban, de körülbelül 10 százalékos áremelkedést jósolt.

A Keszthelyi Hotel Ovit kétágyas szobáit 9 ezer forintért lehet igénybe venni az előszezonban, a főszezonban pedig 10 ezerért. Összehasonlítási alapul szolgáljanak a Club Tihany kétágyas szobaárai: itt az előszezonban 13 130 forintot, a főszezonban pedig 23 828 forintot kell fizetni.

A kemping sem kimondottan olcsó...

A Siotour Rt. az idén 155 millió forintot költött beruházásra - mondta Halmos Gábor a Siotour vezérigazgatója. A Balatontourist Rt. 212 millió forintot költ sátortáboraira, és nyaralótelepeire - mondta a piackutatási igazgató, Tóth Béla.

Idén nyáron minimum 800 forintot kell annak fizetnie éjszakánként, aki a Balaton-parton szeretne kempingezni. Ez az előszezonra vonatkozó földvári kemping ár 350 forintos sátor árat, és 450 forintos szállás árat egyesít. A sátor ár persze megoszlik, a sátorban lakó személyek számával. A balatonlellei Aranyhíd, háromcsillagos kempingben idén az előszezonban 700 forint a sátordíj, és 700 forint a szállásdíj. A főszezonban a szállásdíj személyenként 900, míg a sátordíj 850 forint. Siófokon az Aranypart kemping az egyik legdrágább a Balaton környékén. Itt a főszezonban 1000 forint a szállásdíj, és 750 forint a sátordíj.

Ezekben az árak az áfát tartalmazzák, viszont nem szerepel bennük a napi 200 forintos helyi idegenforgalmi adó. Egy négyfős család egyheti kempingezése egy mérsékeltebb árú kempingben 20 650 forintba kerül. Ehhez még hozzáadódnak az étkezés, a stranddíjak, az utazási költségek és a szórakozási költségek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Árak
(Az Üzleti Negyed rovata)

Travelport.hu
(Az [origo] utazási oldala)

Korábban:

Újabb lehangoló turistaszezon a Balatonnál
(2001. szeptember 2.)