Egyre több pert indítanak az APEH ellen

2002.05.02. 10:45

Az elmúlt tíz évben ugrásszerűen megnőtt az APEH ellen indított peres eljárások száma, amelyeket sok esetben már nem csak anyagi, hanem erkölcsi hátrányra hivatkozva adnak be - írta a Világgazdaság.

A perek emelkedő száma jól jelzi, hogy az adózók egyre kevésbé tartanak a hivataltól és mindinkább egyenrangú félként lépnek fel azzal szemben. A viták túlnyomó többsége azonban ma is az adóhatóság javára dől el.

Jelentősen emelkedett azoknak a pereknek a száma, amelyekben az érintett nem az adóhatóság határozatát támadja, hanem államigazgatási jogkörben okozott kár megtérítéséért - vagy például, mint az utóbbi időben többször, személyiségi jogsérelem miatt - fordul bírósághoz.

Jelenleg több mint 40 ilyen per van folyamatban a kilencvenes évek elején regisztrált egy-két jogvitához képest. Igaz, ez a szám is elenyésző az évi sok millió adóügyhöz viszonyítva, de majdnem 2,5 milliárd forintos összértéke már jelentős.

A pereskedők dolgát tovább nehezíti, hogy az APEH Üldözötteinek Szövetsége (APÜSZ) már nem segíthet peres ügyekben, ugyanis egy új szabály értelmében magánszemélyt adóigazgatási ügyben társadalmi szervezet nem képviselhet. Ezt a döntést nem fogadja el az érdekvédelmi párt - nyilatkozta Nagy Katalin az APÜSZ részéről, ezért tavaly év végén Strassburghoz fordultak jogorvoslatért.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

APEH

APÜSZ