Románia lehet Európa éllovasa

2002.05.23. 15:15

A kelet-közép-európai bankok a következő években várhatóan továbbra is erőteljesen növekednek, és összesített mérlegfőösszegük 2005-ig 47 százalékkal 488 milliárd euróra emelkedik - véli a Bank Austria/Creditanstalt (BA/CA) csoport csütörtökön közzétett tanulmányában.

Eszerint a kelet-európai bankpiac növekedése a lehűlt konjunktúra ellenére átlagosan 13 százalékos volt tavaly, és idén a világgazdasági helyzet javulása további fellendülést hoz - jósolta Marianne Kager, a csoport vezető közgazdásza.

Az érettebb bankpiacok (Lengyelország és Magyarország) könyvelhettek el tavaly kétszámjegyű növekedést (euróban 22 százalékosat, illetve 15 százalékosat, nemzeti valutában 12 százalékosat, illetve 13 százalékosat), Szlovákiában a mérlegfőösszeg a bankszanálás ellenére euróban jó 8 százalékkal, nemzeti valutában 9 százalékkal nőtt, Romániában a növekedés nemzeti valutában 55 százalékot, Szlovéniában 31 százalékot, Horvátországban 25 százalékot tett ki. Csökkenés kizárólag Csehországban mutatkozott, euróban számítva 6 százalékkal, nemzeti valutában 10 százalékkal. A cseh bankpiac konszolidálási folyamatban van, a behajthatatlan hiteleket az úgynevezett konszolidációs ügynökségbe csoportosítják át, de a folyamat befejezése nyomán, jó konjunktúra mellett idén már Csehországban is a mérlegfőösszeg növekedése várható - szól az elemzés.

Kager szerint a térségben általában lezárult a bankok konszolidációja, lezajlott az 1990 előtti mono-bankrendszerek átalakítása, továbbá az országok kiállták az átalakulással járó válságot. A monetarizációs arány azonban Kelet-Európában még elmarad az euróövezet átlagától: a hitelvolumen a GDP 31 százalékával az euróövezet átlagának a harmadát sem éri el. Ez azonban az elemző szerint nagyon hamar változni fog.

Tavaly a térségben a hitelek növekedési üteme az euróövezeti átlagnak közel a kétszeresét, a betétek gyarapodása majdnem a háromszorosát tette ki. Idén a konjunktúra gyenge, ezért a lendület lassult, de a következő években tartós, erős fejlődés várható. Ehhez hozzájárul majd a fokozódó jólét, a bankok iránti bizalom növekedése, a további monetáris stabilizálódás és a csökkenő kockázat. A küszöbön álló uniós csatlakozás pedig várhatóan további erős növekedési lendületet ad a térség országainak.

A BA/CA elemzői szerint a hitelvolumen nemzeti valutában számítva 14 százalékkal, vagyis a GDP előre jelzett növekedéséhez képest több mint kétszeres tempóban nő majd, és 2005-ig mind a hitel-, mind a betétállomány százmilliárd euróval nő.

Román remények

Romániáról külön is szólva a tanulmány megállapítja: ha marad a jelenlegi reformkurzus, akkor az ország a következő években a növekedési ütem európai éllovasává válhat, a GDP ugyanis már tavaly is 5 százalékkal nőtt. Ám a bankok fejlődésében Románia a nagy monetáris bizonytalanság miatt lemaradt. Románia jelenleg a térség lakosságának 20 százalékával csupán a térség összesített GDP-jének 9 százalékát termeli, a hitel- és a betétállomány csupán a térség 5 százalékát teszi ki, és betéteknek közel a felét még devizában helyezik el, miközben a térség egészének átlagában ez az arány már csak 23 százalékos.

(MTI)

Korábban:

Kiszolgáltatott közép-európai vállalatok
(2002. május 22.)