Főképp az adómérséklés és az adminisztráció csökkentése segítheti a kis- és közepes vállalkozásokat - jelentette ki László Csaba kijelölt pénzügyminiszter a Nemzetközi Bankárképző csütörtöki konferenciáján, amelynek témája a kis- és a közepes vállalkozások támogatása volt. A miniszter azt is kijelentette, hogy igenis indokolt a jelenlegi költségvetés módosítása.

Főképp az adómérséklés és az adminisztráció csökkentése segítheti a kis- és közepes vállalkozásokat - jelentette ki László Csaba kijelölt pénzügyminiszter a Nemzetközi Bankárképző Központ a kis- és középvállalkozások finanszírozásával foglalkozó csütörtöki konferenciáján. Kitért arra is, hogy 2002-ben szükség lesz a költségvetés módosítására, noha a most távozó kormányzat ezt indokolatlannak tartja. Tavaly óta jellemző a fiskális expanzió, s a reálkeresetek jelentős emelkedése. A versenyképességet rontotta a sávszélesítés következtében felértékelődő forint, illetve a minimálbér emelése, s bár változatlanul erős a magyar gazdaság, irányváltásra lesz szükség - hangsúlyozta a Medgyessy-kormány pénzügyminisztere.

A helyileg itt maradó, itt bejegyzett bankok hazánk európai uniós csatlakozása után mindenképpen rákényszerülnek a kis- és közepes vállalkozások aktívabb finanszírozására, s persze a háztartások hitelezésére. De az igazi kérdés az lesz, hogy e cégek hogyan férnek majd hozzá az Európai Unió speciális tőkepiacaihoz. Erről Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa beszélt. Ezekre a kis cégekre változatlanul jellemző a tőkehiány, s ma sem nyitottak még a kft.-k a tőkepiacra - fejtegette a szakember. Emellett a valóságos kockázatitőke-társaságok is hiányoznak a hazai piacról, egyébként pedig e cégekkel a vállalkozások nem keresnék az együttműködés lehetőségét, mivel nem szeretik, ha üzletmenetükbe kívülállók belelátnak. A Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa abban látna fantáziát, hogy önszerveződő hitelgarancia-társaságok alakulnának, s például szövetkezetek, önkormányzatok állnának mögöttük.

A kamattámogatások akkor töltik be igazán szerepüket, ha az adott vállalkozások kicsisége miatti nagyobb kockázatot mérséklik. Az állam beavatkozására elsődlegesen ott van szükség, ahol a vállalkozók számára még kialakulatlanok a piacok. Ehhez a megállapításhoz fűzte hozzá Kállay László, a Kisvállalkozás-fejlesztési Intézet igazgatója, hogy a gyakorlatból már ismert piachelyettesítő támogatási modell nem szolgálja a kisvállalkozók fejlődését. A hazai jog egyelőre nem teszi lehetővé nonprofit szervezeteknek, hogy nyugat-európai mintára hitelt folyósítsanak, azaz az üzleti bankinál jobb kondíciókkal finanszírozzanak vállalkozásokat.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Már nem államosítható a gázüzletág - László Csaba a Társalgóban 
(2002. május 6.)