Nem tudta eladni az ÁPV Rt. a bécsi Meinl Banknak az orosz államadósság 250 millió dolláros pakettjét, tegnap ugyanis lejárt az a határidő, amíg Moszkva jóváhagyhatta volna az ügyletet. Az adósság kezelésére így alighanem csak az utóbbi években meglehetősen hűvössé vált gazdasági és politikai kapcsolatok rendezésének keretében kerül sor. A Medgyessy-kormány első ülése után megerősítették: az adósságkezelés eddigi koncepciója a szemétbe kerül.

Május 31-éig lehetett volna nyélbe ütni a 400 millió dolláros orosz államadósság 250 milliós részének eladását a Meinl Banknak. Ahhoz azonban, hogy a bécsi székhelyű pénzintézet élhessen megszerzett opciós jogával, nélkülözhetetlen volt az orosz pénzügyminiszter jóváhagyása. Moszkva azonban nem bólintott rá az üzletre, és a korábban közölt "nyetet" nem módosították tegnapig sem.

A határozott álláspont részben az új magyar kormány vártnál gyorsabb megalakulásának volt köszönhető. Az orosz fővárosban ezért is szorultak háttérbe az osztrák üzletet korábban támogató érdekcsoportok (MH, 2002. máj. 23.). A szocialista politikusok kapcsolatba léptek az orosz illetékesekkel, s világossá tették, hogy a Medgyessy-kabinet határozottan ellenzi a megállapodást. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet tegnapi ülése után közölte is: a kormány javasolja, hogy az orosz államadósság végleges rendezéséről szóló határozatot vonják vissza, mert szerintük a 31 százalékon tervezett értékesítés jelentős vagyonvesztést okozna.

Moszkvában a következő döntés született: a költségvetésből az államadósság rendezésére a múlt héten elkülönített összegből a magyar ügyet egyelőre nem rendezik, a 400 millió sorsa a Budapesttel való politikai-gazdasági viszony alakulásának függvénye lesz. Márpedig elemzők szerint e viszonyon bőven van mit "alakítani".

Tavaly az orosz-magyar áruforgalom értéke több mint 2,8 milliárd dollárt telt ki, ez 6,6 százalékkal kevesebb az előző évinél. Az orosz export 8,5 százalékkal csökkent, míg a magyar, ha mindössze 17 millió dollárral is, de emelkedett. Ennek ellenére az áruforgalom egyenlege továbbra is kedvezőtlen Magyarország számára, a "hiány" 1,8 milliárd dollár. Az orosz export csökkenésében fő szerepet a nyersolaj árának komoly esése játszott, a szállítások volumene lényegében nem módosult. A behozott termékek túlnyomó többsége nyersanyag volt, a gépek és a gépi berendezések aránya az orosz exportban például mindössze 2,1 százalék. A magyar exportban továbbra is az élelmiszer-ipari termékek és gyógyszerek játszottak meghatározó szerepet: az egész kivitel 68 százalékát tették ki.

Moszkva szerint a magyar kormányzat az elmúlt években nem szentelt figyelmet az orosz piacnak. A magyar termelők és exportőrök nem kapták meg az oroszországi kivitelhez azt a támogatást, amit más országok állami szervei biztosítanak exportőreiknek. A '98-as összeomlás után Magyarország az utolsók között, csak tavaly javított Moszkva hitelbesorolásán. Azaz ekkor könnyített a kivitel hitel- és biztosítási feltételein. A régió többi országa ezt jóval korábban meglépte.

Jól tükrözi ezt, hogy míg az összes orosz import tavaly majd 20 százalékkal bővült, addig a magyar kivitel alig több mint 3 százalékkal. Nem túlzó tehát a megállapítás, hogy a magyar cégek pozíciói az orosz piacon kevés kivétellel - például Richter, Egis, Globus - tovább gyengültek.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Oroszország visszafizetheti adósságát a magyaroknak
(2002. május 22.)

Harmadáért kelt el az orosz államadósság
(2002. május 13.)

Olcsóbb az orosz államadósság
(2002. május 8.)