nem kell

2002.06.07. 16:01

Hazánkban az egyik legnépszerűbb mobiltelefonálási alternatíva az úgynevezett pre-paid, vagy más néven feltöltőkártyás megoldás, ugyanis ez esetben nem kell előfizetési díjat fizetni. Természetesen a rendszeres havidíj elmaradását valahol be kell hozni, ezért a lebeszélhető kártyák tulajdonosai magasabb percdíjakkal telefonálhatnak előfizetéses társaikhoz képest. A piaci verseny élesedésével a telefontársaságok egymást túllicitálva dobják piacra a különböző kedvezményekkel "teletömött" tarifacsomagjaikat, ezért az Üzleti Negyed táblázatokban gyűjtötte a három GSM-szolgáltató kínálatát.

Pannon GSM

Vodafone

Westel 900

Pannon GSM

A magyarországi GSM piac 38,54 százalékát birtokló Pannon GSM Rt. Praktikum néven kínálja a lebeszélhető kártyáját, amelyet jelenleg kétfajta tarifacsomaggal lehet választani:

A Praktikum Classic elnevezésű tarifacsomagot azoknak javasolja cég, akik a készüléküket szinte éjjel-nappal használják. Folyamatos mobiltelefon-használat mellett ugyanis a Pannon Praktikum szolgáltatáson belül a Praktikum Classic esetében a legkedvezőbbek a percdíjak.

Munkaidőben a Pannon Praktikum szolgáltatáson belül a Praktikum Pro tarifacsomag kínálja a legkedvezőbb percdíjakat, különösen a Pannon GSM hálózatán belüli telefonhívások esetében. A Praktikum Pro tarifacsomagot ezért kifejezetten azoknak ajánlja a szolgáltató, akik a Pannon GSM hálózatán belül, nappali időszakban használják legtöbbet mobiltelefonjukat.

A Pannon GSM három különböző árú és értékű feltöltőkártyát forgalmaz (3600, 7200, 14 400). A két magasabb értékű kártyával 900 illetve, 3600 forintnyi letelefonálható bónusz érhető el.

Vodafone

Az előfizetők több mint tíz százalékát (10,47) magáénak tudó Vodafone VitaMAX-ra keresztelte pre-paid kártyáját; amelyet háromfajta tarifacsomaggal kínál:

A cég klasszikusának számító VitaMAX előnye a többi szolgáltató kártyáival szemben, hogy egységes percdíjat kínál a belföldi kimenő hívások irányultságától függetlenül. A kártya egyszerűségét csak tovább növeli, hogy nincs csúcsidőszak, ezért egyedül csak hétvégén lehet olcsóbban telefonálni.

A VitaMAX Fiesta annyiban különbözik az alapkártyától, hogy van nappali csúcsidőszak (8-tól 17-ig), továbbá külön tarifa vonatkozik a Vodafone hálózatán belüli hívásokra. Az SMS kedvelőinek lehet jó hír, hogy ennél a csomagnál a legolcsóbb, csupán 18 forint egy szöveges üzenet díja.

A VitaMAX City a percdíjakat tekintve alámegy a két előző két kártyatípusnak, egyedül csak az SMS-ért kének többet, üzenetenként 30 forintot.

A VitaMAX csomagokat háromfajta kártyával lehet feltölteni: 2500, 8500, illetve 12 000 Ft értékben. A 8500 forintos kártyánál 1000, míg a 12 000 forintos feltöltésnél 2500 forintnyi bónuszt ad a szolgáltató.

Westel 900

Az 51,43 százalékos részesedésével piacvezető Westel 900 szolgáltató Domino néven kínálja az előfizetés nélküli szolgátatását.

A Domino csomagot választók hamar rájönnek, hogy akkor járnak a legjobban, ha a westeles ismerőseikkel beszélnek a legtöbbet, ugyanis ekkor kell a legalacsonyabb percdíjakkal számolni. Szintén a Westel mellett szól az első három másodperc ingyenessége, amit sok fiatal használ ki, némileg akadozott beszélgetés keretein belül.

Újdonságnak számítanak a Domino SMS és a Domino 7 csomagok, amelyek magasabb percdíjakat, azonban szerényebb SMS küldési költséget és hosszabb hétvégi időszakot (péntektől vasárnapig) nyújtanak.

A Westel - akárcsak a konkurensei - szintén háromféle értékben árusít feltöltőkártyát: 2500, 4000, illetve 9000 forint értékben.

Korábban:

Mobilháború: változatlanul a Westel az élen
(2002. május 23.)

Ajánlat:

Pannon GSM

Vodafone

Westel 900