A legnagyobb lengyel olajipari társaság, a plocki PKN Orlen privatizációjára csak a jövő év elején tér vissza az olajipari privatizációval és szerkezetátalakítással foglalkozó Nafta Polska lengyel állami holding. Maciej Gierej, a Nafta Polska elnöke nem zárta ki, hogy az osztrák OMV-val és a Mol-lal folytatják a tárgyalásokat, de lehetségesnek mondta új versenytárgyalás kiírását is.

A részvénypakettre tavaly ősszel még az előző kormánytól a Mol Rt. kapott tárgyalási kizárólagosságot az osztrák OMV-val szemben, azonban idén év elején a tárgyalásokat lengyel részről eredménytelennek nyilvánították, és visszatértek a párhuzamos tárgyalásokhoz a két érdeklődővel.

A Nafta elnöke megerősítette, hogy a PKN Orlen-privatizáció előtt döntést akarnak hozni a gdanski kőolaj-finomító 75 százalékos részvényértékesítése ügyében, de erre leghamarabb az idei utolsó negyedévben lát lehetőséget. Ha nem jár sikerrel a részvényeladás a brit Rotch Energy és az orosz Lukoil vezette konzorcium számára, amellyel jelenleg kizárólagos tárgyalások folynak, lehetséges új versenytárgyalás kiírása, vagy pedig a gdanski céget saját üzleti stratégiájának megfelelően fejlesztik tovább. Ha új versenytárgyalás lesz, ezen valószínűleg már részt vehet a PKN Orlen is, amely a monopólium-ellenes szabályok miatt erre jelenleg nem jogosult.

A PKN Orlen privatizációjának harmadik szakasza tavaly nyár óta húzódik. A társaság értékpapírjainak mintegy 72 százaléka van a varsói és a londoni tőzsdén, 17,58 százaléka a Nafta Polska kezében, 10,4 százaléka pedig a lengyel kincstárügyi minisztérium tulajdonában, amely nem szándékozik megválni a csomagtól. A vállalat 2001. évi tiszta nyeresége 248 millió zloty volt a megelőző évi 700,8 millió után (64 forint/zloty), bevételei pedig a 2000. évi 25,1 milliárdról 23,5 milliárd zlotyra csökkentek.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen

Mol

Korábban:

Újabb halasztás PKN Orlen-ügyben
(2002. április 15.)