Oroszország az idén 6-8 százalékkal növeli olajexportját, és körülbelül ugyanennyivel az olajtermelését is - mondta German Gref kereskedelmi miniszter Moszkvában. Korábban az orosz kormány közölte, hogy határidő nélkül elhalasztják Mihail Kaszjanov miniszterelnök és az orosz olajtársaságok vezetőinek csütörtökre tervezett értekezletét. Ez újabb jele, hogy az orosz kormány a lovak közé dobja a gyeplőt, már ami az olajtermelés és az olajexport növelését illeti.

Az orosz kormány már korábban közölte, hogy júliusig fokozatosan eláll az OPEC-cel kötött megállapodástól. Ezért nincs szükség ilyen magas szintű találkozóra. Majd alacsonyabb szintű kormánybizottság foglalkozik az olajvezetékekhez való hozzáféréssel - mondta egy kormányszóvivő csütörtökön Moszkvában. Az orosz olajtermelés negyedik éve nő.

Az OPEC sürgetésére Oroszország decemberben vállalta, hogy - a tavaly nyár végi csúcshoz képest - napi 150 ezer hordóval csökkenti olajkivitelét az első negyedévben, és ezt hivatalosan a második negyedévre is vállalta, a valóságban azonban már márciusban új rekordra, napi 2,73 millió hordóra növelte kivitelét, és áprilisban és májusban is tartotta a magas szintet - emlékeztetett a Reuters hírügynökség csütörtökön. Kereskedők szerint a harmadik negyedévben a kivitel további növelése várható.

A szabadpiacon irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj csütörtökön kora délután 24,55 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, augusztusi határidőre, ugyanannyi, mint szerdán záráskor. Délelőtt 15 centtel, reggel 21 centtel volt drágább a szerdai zárónál. Szerdán 24 centtel 24,55 dollárra olcsóbbodott a Brent az IPE-n a legközelebbi határidőre.

(MTI)

Korábban:

Emelkedik az orosz olajexport-adó
(2002. április 29.)

Oroszország nem tartja be az OPEC-megállapodást
(2002. március 6.)

Oroszország csökkentette az olaj exportadóját
(2002. január 29.)