Vezetőváltás a Magyar Postánál

2002.06.20. 7:59

A Magyar Hírlap értesülése szerint a Pénzügyminisztériumban még e héten véglegesítik a Magyar Posta Rt. vezetőváltásának személyi és technikai részleteit, így akár az is megtörténhet, hogy már pénteken beiktatják az új igazgatóság tagjait. A napokban folynak az utolsó egyeztetések, és nagy valószínűséggel Csáki György lesz az új elnök, Szabó Pál pedig a vezérigazgató.

Szabó akkor került reflektorfénybe, amikor 1996-ban elvállalta az ÁPV Rt. vezérigazgatói posztját. Az 55 éves közgazdász, egyetemi doktor felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik orosz, angol, német és francia nyelvből. 1996-ban a Horn-kormány kinevezte az ÁPV Rt. vezérigazgatójának.

Az új postásvezér öt éven belül az ötödik vezérigazgató az állami vállalat élén. Szabó azt a Kalmár Istvánt követi, akit az Orbán-kormány ellenzéke fideszes pártkatonának tekintett, s akinek stratégiai elképzelései megosztották nemcsak a politikai közvéleményt, hanem a postás szakmát is. Kalmár szerint a Magyar Posta a hagyományos tevékenységeiből nem tud megélni, csak a több lábon állás jelenthet számára esélyt a nyereséges gazdálkodásra. Ennek jegyében került a postához a Postabank, alapítottak biztosítótársaságot, utazási irodát, így fogtak bele a Tetra projektbe, illetve az elektronikus közbeszerzés megvalósításába. Mindez több milliárd forintot igényelne, ám erre az alultőkésített állami vállalatnak nincs pénze, a költségvetés sem tud anyagi támogatást nyújtani. Kényes helyzetbe kerülhet emiatt az új postásvezér, hiszen a szakszervezetek a Kalmár féle stratégia megvalósulását szorgalmazzák.

Az új pénzügyi vezetés viszont a stratégia felülvizsgálatát várja el az új menedzsmenttől, ami hozzáértők szerint egyet jelent a vállalatbirodalomra vonatkozó elképzelések felszámolásával. Mindemellett nehéz napok elé néz Szabó a Klotild-palota trükkös eladása, valamint a Defenddel kötött szerződések miatt is. Az utóbbi függetlenül attól, hogy hasznosnak bizonyult a postának, terhes a kormánypártok számára.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Magyar Posta

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák