Az euró leleplezte az ír drágaságot

2002.06.21. 15:39

Az online Retail Intelligence felmérésében 40 termék árát hasonlította össze dublini és St. Tropez-i viszonylatban. A felmérés szerint összeségében a francia árak 25 százalékkal alacsonyabbak az íreknél - írja a BBC News.

Nehéz azt lenyelni, hogy egy korsó Guinness sör 2 euró 9 cent Írországban, míg St. Tropezban csak 1 euró 32 cent, írja a BBC riportere. Továbbá, teszi fel a kérdést, miért kell egy flakon napolajért közel kétszer annyit fizetni Dublinban, mint a tengerparti paradicsomban?

Az ír fogyasztói érdekvédelmi szervezetek nem lepődtek meg a különbségen, áll a cikkben. Most, hogy bevezették az eurót, jobban odafigyelünk az árakra, és könnyben összehasonlítjuk más országokéval. Teljesen egyértelmű, hogy nyerészkedés folyik - mondta az Írországi Fogyasztók Szervezetének feje, Dermott Jewell.

A viszonteladók nem így látják a helyzetet, és szerintük nem ők okolhatók az árkülönbségekért. A felmérésben szereplő árak nem különösebben szokatlanok, mondta a Superquinn szupermarket-hálózat elnök-vezérigazgatója, Fergal Quinn.

Nagy a rés például cigarettára, vagy az alkoholra vonatkozóan a francia és az ír áruforgalmi adó között, mondta az elnök-vezérigazgató. Egy üveg pezsgő adója Írországban 2 euró 5 cent, míg Franciaországban csupán 6 cent, a vezető adatai szerint.

Quinn viszont elismerte, hogy bizonyos termékeknél az árkülönbség nyugtalanító. Egy flakon napolaj ára 13 euró 19 cent Írorzságban, míg Franciaországban 7 euró 2 cent. Elképzelhető, hogy a napos tengerparti városban árháború van a napolaj piacán, de nálunk ez sajnos nem fog előfordulni, mondta Fergal Quinn. Írorzságban egyébként törvény kötelezi a viszonteladókat, hogy a megadott minimum árszinten alul nem értékesíthetnek termékeket, írja a BBC.

Az árak iránti fogyasztói aggodalom csak nőtt Írországban azóta, hogy az ír csapat elbúcsúzott a futball világbajnokságtól, áll a cikkben. A fogyasztói ügyek biztosa is aggodalmát fejezte ki. Carmel Foly felszólította az áruházláncokat és a gyártókat, hogy adjanak magyarázatot a magas árakra, és hogy hogyan számítják a minimum árszintet.

Az ír vállalkozási, munkaügyi és kereskedelmi minisztérium a jövő hónapban adja ki tanulmányát az euro bevezetésével kapcsolatos árváltozásokról. Az euró bevezetése nélkül nem ismertük volna fel ezeket a különbségeket - mondta Dermot Jewell.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ír vállalkozási, munkaügyi és kereskedelmi minisztérium

Korábban:

Golfot Brüsszelből, 501-est Párizsból - árkülönbségek a valutaunióban
(2002. március 25.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák