Bizalommal fogadja a piac az új Vivendi-vezért

2002.07.04. 13:15

A várakozásoknak megfelelően Jean-Rene Fortou, az Aventis gyógyszergyár alelnöke lett a szerda este hivatalosan is távozó Jean-Marie Messier utóda a Vivendi vezérigazgatói posztján - közölte a BBC. Az új vezető csütörtökön tárgyalást kezdeményezett francia bankokkal a cég fizetőképességének biztosítása érdekében. A piac bizalommal fogadta az új vezetőt: a Vivendi-papírok árfolyama 18 százalékkal emelkedett.

Kinevezése után Fortou azt ígérte, hogy három hónapon belül áttekinti a cég anyagi helyzetét és felülvizsgálja stratégiáját. Az új vezérigazgató azt mondta, hogy az átláthatóság megteremtését és a rövid távú készpénzfizetési problémák megoldását tartja legfontosabb feladatának. Az utóbbi megoldása érdekében már csütörtökön tárgyalásokat kezdett francia nagybankok vezetőivel - adta hírül a Bloomberg hírügynökség.

Mint arról az Üzleti Negyed korábban már beszámolt, elemzői várakozások szerint a cég új vezetése feldarabolja a világ második legnagyobb médiabirodalmát és néhány üzletrészt értékesít a cégcsoport nyomasztó adóssága mérséklése és a befektetői bizalom visszaszerzése érdekében.

Eltűnni látszik a bizonytalanság

A keddi és szerdai tőzsdei pánik nyomán megnyugtató nyilatkozatok láttak napvilágot a cégcsoport múltjával és jövőjével kapcsolatban. A francia tőzsdefelügyelet (COB) vezetője az állami rádiónak adott nyilatkozatában túlzásnak nevezte azt a hírt, hogy a Vivendi könyvelése nincs rendben, majd hozzátette: nem hiszi, hogy a vállalat csődvédelmet kérne a jelenlegi helyzetben.

Szintén csökkentette a bizonytalanságot, hogy a médiacég igazgatóságának tagjává választották Claude Bebeart, az Axa biztosítótársaság elnökét, akit a Bloomberg hírügynökség az egyik legbefolyásosabb francia üzletembernek nevez.

Emelkedő árfolyam

A korábbi drámai bejelentések hatására - a Moody's hitelminősítő bóvli kategóriába sorolta a Vivendi-részvényeket és a vállalattal kapcsolatban felmerült a kreatív könyvelés gyanúja - kedden 25, szerdán pedig további 22 százalékkal zuhant a cég részvényeinek árfolyama.

Az új vezérigazgató személye, ígéretei és a tőzsdefelügyeleti vezető megnyugtató nyilatkozatai nyomán a részvények árfolyama csütörtök délelőtt 18 százalékkal, 16,44 euróra emelkedett.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Vivendi

Korábban:

Kreatív könyvelés gyanúja a Vivendinél is
(2002. július 2.)

Bejelentette lemondását a Vivendi-vezér
(2002. július 2.)

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok
(az Üzleti Negyed összeállítása az amerikai vállalati botrányokról)