Új, átfogó piacrendezési megoldásról tárgyal az agrártárca és a Vágóállat és Hús Terméktanács szakértőgárdája, miután az elmúlt két hétben bebizonyosodott, hogy az FVM eddigi intézkedései nem hozták meg eredményüket, azaz maradtak a nyomott sertésfelvásárlási árak. Az új csomag négy fő célja a második félévben összesen 2,4 milliárd forintba kerülne az FVM-nek.

Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára a Magyar Hírlapnak arról számolt be, hogy az agrártárca két hete bevezetett húspiaci intézkedése nem változtatott a nyomott, kilónként 255 forint körül stagnáló felvásárlási árakon. Az export ugyanis nem indult meg, a rendelkezésre álló, az élősertés-kivitel támogatására biztosított kilogrammonként 27 forint nem elég vonzó az exportőrök számára. A támogatás ugyanis csak akkor vehető igénybe, ha a felvásárló minimum 295 forintot fizet egy kiló élő sertésért. Ennyiért - a támogatás árcsökkentő hatását is figyelembe véve - viszont nem lehet eladni külföldön disznót. Arról nem sikerült részleteket megtudni, hogy az agrártárca eddig hány forint exporttámogatás igényléséről tud, illetve hol tartanak az új piacszabályozással kapcsolatos tárgyalások.

Zádori László elmondta, egy négy fő pontból álló tervet már eljuttattak az agrártárcához. Ennek lényege, hogy el kell törölni az exporttámogatás igénybevételéhez kikötött 295 forintos limitárat, vissza kell állítani a június 30-án megszűnt, a legjobb minőségi kategóriák után járó kilónkénti 9 forintos kiemelt támogatást, a szubvenciók igénylésének feltételéül elő kell írni a terméktanácsi tagságot. Ezen felül javasolják, hogy a második félévben átlagosan 18 forintos átlagos exporttámogatást vezessenek be az élő sertés kivitelére. Ez a minőségi támogatás átlaga, s mindegy, hogy a termelő az itthoni vágást követően, vagy az élő állat kivitele után kapja meg. Ez új költségvetési terhet nem ró az FVM-re - tette hozzá Zádori.

Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetségének titkára szerint szövetsége is támogatja, hogy a húsipar számára 2 milliárd forint úgynevezett EU-felkészülési támogatást biztosítson a kormány.

Ez higiénés, korszerűsítési, modernizációs, minőségbiztosítási beruházások alapja lenne. Az agrártárcával tárgyalva kiderült, hogy a minisztérium a terméktanácstól egy saját pénzügyi alap hozzájárulását is elvárja. Zádori szerint 700 milliót bevállalna a VHT, így az FVM-t csak 1,3 milliárd forint terhelné. Az intézkedések együttesen 2,4 milliárd forint kiadást jelentenének az agrártárca számára a következő hat hónapban.

Menczelné és Zádori egyaránt megerősítette, hogy a heti vágásszám 70-80 ezer között mozog hetek óta, s az árakon sem látszik, hogy megindult volna az export. A szakemberek arról is beszámoltak, hogy a július 1-jétől elméletileg az EU-ból vámmentesen behozható csaknem 6 ezer tonna sertéshús nem nyomja le az árakat, mivel manapság a dán és a német sertésárak nem alacsonyabbak a magyarnál.

(Magyar Hírlap)