Az amerikai vállalati botránysorozatok közepette szinte elsikkadt az a némi optimizmusra okot adó jelentés, amely szerint az amerikai vállalati bevételek a második negyedévben a vártnál jobban, a makrogazdasági mutatóknál pedig sokkal jobban alakulnak. Míg a Bush-kormányzat hivatalosan is bejelentette, hogy öt év után először a szövetségi költségvetés hiánnyal zár, 165 milliárd dollár mínusszal, elemzők szerint a mostani negyedév lesz öt egymást követő negyedév óta az első, amikor a vállalati bevételek éves szinten növekedést mutatnak.

A novemberi kongresszusi választások közeledtével megkezdődött a demokraták és a republikánusok között a Bush-kormányzat gazdasági teljesítményét értékelő számháború. A Fehér Ház hivatalosan is bejelentette, hogy öt pénzügyi év folyamatos költségvetési többlete után az idén nemcsak hiánnyal zár a büdzsé, de a deficit várhatóan jóval nagyobb lesz a tervezettnél, elérheti a 165 milliárd dollárt.

A kormányzat a gazdasági recessziót, a terrortámadásokat és a terrorizmus elleni háborút nevezte meg mint kivédhetetlen, "objektív", a büdzséhiányt okozó tényezőket. A demokraták ellenben a kormányzat 1350 milliárd dolláros adócsökkentési programját hibáztatják. A program szerintük nem az államháztartás egyensúlyvesztése miatt vallott kudarcot: az ígéretek ellenére nem segített újra egyértelmű növekedési pályára állítani a gazdaságot. A republikánusok szerint az adócsökkentéssel a gazdaságnak sikerült elkerülnie a legrosszabbat, s a hiányt igyekeznek a demokraták kiadásokat növelő szenátusi nyomásának betudni.

Az elmérgesedő vita eldöntését aligha segíti, hogy az amerikai gazdaság állapotáról napvilágot látott legújabb elemzések továbbra is rendkívül vegyes képet mutatnak. Az optimistákat alátámasztó hírek közül a legfontosabb kétségtelenül az a felmérés volt, amely szerint az amerikai vállalati nyereségek öt egymást követő, éves szinten csökkentést mutató negyedév után várhatóan újra növekedési pályára állnak: a Thomson Financial/First Call vezető elemzője szerint az S&P 500-as indexe, amely a nagy kapitalizációjú és jelentős növekedési potenciállal rendelkező ötszáz legnagyobb céget tartalmazza, ebben a negyedévben három százalékkal emelkedik. Ez a növekedés azonban önmagában aligha nevezhető robusztusnak. Az elemző a harmadik és negyedik negyedévre vár jelentősebb profitnövekedést a vállalati Amerika meghatározó szereplőinél.

A UBS Warburg szakértői pesszimistábbak: bár a cégek többsége radikálisan csökkentette költségeit (és kapacitását), a dollár tovább esik, ami kedvez az exportnak, s általános fellendülés jelei látszanak a világgazdaságban, a befektetési bank a befektetői és pénzügyi bizalom megrendülését a fellendülést alapvetően veszélyeztető tendenciának tartja.

Komoly kétségek merültek fel a növekedés fenntarthatóságával kapcsolatban is. A technológiai szektor továbbra is várakozáson alul teljesít: a Cisco, a Hewlett-Packard, az Oracle és az ADM nem várnak jelentős változást a második félévtől sem; általában a befektetésektől közvetlenül függő iparágakban a növekedési kilátások az év végéig rosszul alakulnak. A vállalati profitok növekedése elsősorban a hatalmas elbocsátásokra és az agresszív árháborúra épült az előző félévben, ez a azonban sokáig nem tartható.

Ugyanezeket a hektikus folyamatokat regisztrálta a kereskedelmi minisztérium nemrég nyilvánosságra hozott adatsora is, amely szerint a kiskereskedelmi eladások országszerte 1,1 százalékkal nőttek júniusban, így a június az év eddigi második legjobb hónapjának számít. Ha azonban az újra elindított, "zéró finanszírozású" gépkocsi-eladási kampány hozadékát leszámítjuk, a növekedés mindössze 0,4 százalékos volt, ami gyakorlatilag stagnálást jelent.

Harkányi András

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok