Az AOL-Time Warner könyvelését vizsgálja a tőzsdefelügyelet

2002.07.29. 11:40

Egy, a Washington Postban megjelent cikk nyomán az AOL-Time Warner könyvelését vizsgálja a tőzsdefelügyelet (SEC). A médiabirodalom tagadja a kreatív könyvelés vádját. A vizsgálat ideje alatt az AOL-Time Warner könyvelését készítő Ernst Young könyvelőiroda felfüggesztette a céggel kapcsolatos tevékenységét.

A Washington Postban július 18-án jelent meg az a cikksorozat, mely 2000-re visszamenően kreatív könyveléssel, és tisztességtelen üzleti eszközök alkalmazásával vádolta meg a világ legnagyobb médiabirodalmát.

Richard Parsons vezérigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a cég már azelőtt felvette a kapcsolatot a SEC-kel, hogy a Washington Postban közölték a cikket. A Post munkatársai ugyanis kommentárt kértek az AOL-Time Warnertől, mely ennek hatására azonnal a SEC-hez fordult. A SEC tényfeltáró bizottságot állított fel, hogy kiderítse, igazak-e a Washington Postban közölt állítások.

Parsons bejelentette, hogy az  AOL Time Warner könyvelését vezető Ernst Young könyvelőiroda a vizsgálat idejére felfüggesztette a médiabirodalom könyvelésével kapcsolatos tevékenységét.

Az óriáscég résszvényeinek árfolyama a tőzsdén kívüli kerekedésben 17 százalékkal zuhant.

Az AOL Time Warner második negyedévi jelentése szerint a cég elsősorban a Kábel TV és a mozi divíziókban erősített, az internet üzletágban viszont a visszaesés jelei mutatkoznak. Az AOL második negyedévi bevétele 2,27 milliárd dollárra esett vissza a 2001-es év hasonló időszakában elért 2,33 milliárd dollárról. A film üzletág - a Warner Brothers, és a New Line Cinema -  bevételei 26 százalékkal növekedtek tavalyhoz képest. Mindkét társaság bevételrekordot állított fel a második negyedévben: a Warner 540, míg a New Line Cinema 373 millió dolláros bevételre tett szert.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

AOL-Time Warner

Bukott csillagok és hamis sávok