Csökkennek a megtakarítások

2002.08.16. 9:33

A háztartások inflációszűrt pénzügyi megtakarítása júliusban 8,7 milliárd forinttal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest - adta hírül a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A háztartások operacionális nettó finanszírozási képessége júliusban (előzetes adatok alapján) -8,7 milliárd forint volt. Figyelembe véve a 16,6 milliárd forint kamatokba foglalt inflációs kompenzációt, a háztartások nettó finanszírozási képessége 7,9 milliárd forintot tett ki. Ebben a hónapban -1,3 milliárd forint volt az árfolyamváltozásból adódó átértékelődés, így összességében, piaci áron 6,6 milliárd forinttal növekedett a háztartások nettó pénzügyi vagyona.

Júliusban - az utóbbi hónapokhoz hasonlóan - jelentős mértékben emelkedett a háztartások birtokában lévő forintkészpénz állománya, mely 35,1 milliárd forinttal volt magasabb az előző havi értéknél.

A nyugdíjkifizetés emelte a készpénzállományt

Az egyéb hitelintézetekkel szemben fennálló követelés 31,8 milliárd forinttal emelkedett a hónap folyamán, ezen belül 21,7 milliárd forintot tett ki az operacionális tranzakció, a kamatokba foglalt inflációs kompenzáció 10,1 milliárd forint volt. A készpénz és a betétállomány növekedésében szerepet játszott a júliusban végrehajtott egyösszegű nyugdíjkifizetés (mintegy 60 milliárd forint).

Júliusban folytatódott a devizabetétek állományának egész évben jellemző, lassú mérséklődése. Ebben a hónapban 7,3 milliárd forinttal csökkentette devizabetéteit a háztartás szektor, amit csak részben ellensúlyozott az árfolyamváltozásból adódó 5,8 milliárd forint átértékelődési nyereség. A devizabetét-állomány forintra átszámított értéke így 1,5 milliárd forinttal volt alacsonyabb az előző hó végi értéknél.

A háztartások állampapírba fektettek

A háztartási szektor - az előző hónaphoz hasonlóan - csökkentette befektetési jegy és növelte állampapír befektetéseit. Az operacionális tranzakció a befektetési jegyek esetében -7,5 milliárd forint, az állampapíroknál 7,4 milliárd forint, a részvényeknél pedig -2 milliárd forint volt. Az értékpapírokon az árfolyamok esése miatt -7,4 milliárd forint átértékelődési veszteség képződött, a kamatokba foglalt inflációs kompenzáció 5,6 milliárd forintot tett ki, így piaci áron 3,9 milliárd forinttal csökkent a háztartások értékpapírokban tartott vagyona.

A háztartások hitelállománya az év folyamán folyamatosan erősödő ütemben, júliusban 73,1 milliárd forinttal nőtt. A növekmény döntő hányada, 52,6 milliárd forint az ingatlan-hiteleket érintette, melynek állománya az elmúlt egy év folyamán megduplázódott. A fogyasztási hitelek állománya 20,3 milliárd forinttal haladta meg a június végi értéket, amely az ingatlan-hiteleknél kisebb mértékű, de folyamatos emelkedést mutat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Makro - Az Üzleti Negyed rovata

MNB

Korábban:

Egyre több a készpénzes megtakarítás
(2002. július 17.)