A brit Vodafone, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója megegyezés nélküli vételi ajánlatot tervez az SFR-re, a pénzszűkében lévő Vivendi Universal által ellenőrzött francia mobiltársaságra - jelentette hétfőn a Financial Times. Az érintett cégeknél nem kommentálták az értesülést, de a neves gazdasági lap úgy értesült, hogy a Vivendi nem szívesen adná el SFR-részesedését.

Elemzők szerint az ajánlat értéke 8 milliárd font, mintegy 12,4 milliárd dollár lehet. A Vodafone-nak 10,65 milliárd dolláros, eddig felhasználatlan bankhitelkeret áll rendelkezésére.

Az SFR a második legnagyobb mobilszolgáltató Franciaországban, a piacnak körülbelül az egyharmadát birtokolja. A francia az egyetlen nagy európai mobilpiac, ahol a Vodafone-nak nincs ellenőrző részesedése. A Vodafone-é jelenleg az SFR 32 százaléka, 20 százalékos közvetlen részesedéssel és azáltal, hogy 15 százaléka van a francia Cegetel távközlési vállalatban is, amely az SFR 80 százalékát birtokolja. A Vivendinek 44 százalékkal rendelkezik a Cegetelben.

Szeptember 23-án lejár a Cegetel részvényeseinek megállapodása, amely szerint senki sem ad el részvényt a többiek hozzájárulása nélkül. A Vodafone-on és a Vivendin kívül a Cegetelben részvényes a British Telecom is 26 százalékkal és az amerikai SBC Communications 15 százalékkal.

Hétfő délelőtt a Vivendi Universal részvényeinek árfolyama 12,68 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 0,94 százalékkal olcsóbb a 12,80 eurós pénteki zárónál. Hétfőn 13,50 eurón nyitott a Financial Timesban megjelent hírre reagálva.

(MTI)

Ajánlat:

Vodafone 

Vivendi Universal