Nemzeti lakásprogram: 40 ezer új lakás épül

2002.09.27. 12:28

Évi 35-40 ezer új lakás építésével és a bérlakás-állomány 8-10 ezres bővítésével számol a kormány év végéig elkészülő nemzeti lakásprogramja - mondta a lakásügyi kormánymegbízott Csabai Lászlóné a Budapesten megrendezett Lakásvásár 2002 kiállításon tartott konferencián, pénteken. A kormánymegbízott szerint nincs esélyegyenlőség a lakáscélú adókedvezmények rendszerében.

A nemzeti lakásprogramot december 30-ig készítik el, várhatóan májusban kerül a parlament elé, így a 2004-es költségvetésbe beépíthető - mondta a kormánymegbízott. A tervek szerint 2004. január 1-jén tovább emelkedik a gyermekek után járó lakásépítési kedvezmény, régi elnevezésén a szocpol mértéke.

Gyermekek után járó tervezett lakásépítési kedvezmény, 2004 január 1-től:

Gyermekek száma:

Összeg:

1 gyermek

1 millió forint

2 gyermek

2,1 millió forint

3 gyermek

3,3 millió forint

4 gyermek

4 millió forint

A kormány megtartja a korábbi lakásépítési kedvezményeket, közöttük az adókedvezményt is, de ezt a támogatási formát módosítani kell, mondta Csabai Lászlóné. Az állam lakáscélú kiadásai bár az elmúlt években nőttek, az idén várhatóan 130 milliárd forintot tesznek ki, ami alig haladja meg az 1995. évi szintet, mondta a megbízott.

A kormánymegbízott szerint a lakáscélú adókedvezmények rendszeréből az alacsony jövedelműeket zárja ki a nem differenciált szja-kedvezmény, így nem biztosít esélyegyenlőséget. További feszültséget okoz még az, hogy a panellakások vontatott felújítását, illetve azt, hogy a bérlakás-program eredeti céljától eltérően az új bérlakásokhoz sem az alacsony jövedelmű rétegek jutottak, mondta Csabai Lászlóné.

A Városkutatás Kft. felmérései szerint 2001-ben az adókedvezmények 84 százalékát az átlag fölötti jövedelműek kapták, mondta az ügyvezető igazgató, Hegedűs József. A kutató kedvezőtlennek nevezte, hogy a szociális programok háttérbe szorultak és a lakásépítési támogatások jelentős része olyanoknak jutott, akik nem szorultak rá, így ez nem járt keresletnövelő hatással.

Csabai Lászlóné szerint a jelenlegi támogatási rendszer mellett a költségvetési kiadások várhatóan jelentős emelkednek. A jelenlegi mintegy 500 milliárd forint körüli támogatott hitelállomány növekedési üteme mellett öt év múlva a költségvetésnek 70-80 milliárd forint kamattámogatást kell nyújtania, és mivel mintegy 40 milliárd forintot tesz ki az adókedvezmény mértéke, a költségvetésnek 120 milliárd forintos többletkiadása lesz a már megkezdett építésekkel összhangban, új programok beindítása nélkül - mondta a kormánymegbízott.

A következő évek fontos feladatának nevezte a magán- és vállalkozói tőke bevonását a lakásépítésekbe, illetve a hátrányos helyzetűek lakásproblémáinak megoldását, mondta Csabai Lászlóné. A cél a kormánymegbízott szerint az, hogy évente 50-60 ezer panellakás felújítására kerülhessen sor, és külön programot indítanak annak érdekében, hogy valamennyi lakásban legyen WC, illetve fürdőszoba.

(MTI)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002 - az Üzleti Negyed melléklete

Ingatlanhitel-kereső