Oroszországban 150 milliárd dollárt keresett a 200 vezető cég

2002.10.08. 19:23

Egy vezető orosz vállalatminősítő cég, az Ekszpert szerint az ország 200 vezető vállalatának tavalyi összjövedelme 150 milliárd dollárnak felelt meg, míg az idén ennél 20 milliárddal lehet majd nagyobb. Tavaly még mintegy 44 milliárd dollárral nőtt a vezető orosz cégek tiszta jövedelme.

A múlt évben a vállalatok tőkeértékének növekedése viszont 60 százalékos volt, így kapitalizációjuk együttes összege elérte a 105 milliárd dollárnak megfelelő értéket. Ez az érték azonban körülbelül az 1997.évinek felel meg, mivel az 1998-as oroszországi pénzügyi válságot követően piaci tőkeértékük jelentős mértékben csökkent.

A legnagyobb bevétellel rendelkező hat vezető orosz vállalat az energiaiparban érdekelt, öt közülük olajjal és földgázzal üzletel. Első helyen állt a múlt év végén (mint 2000. végén is) a Gazprom, előző évi második helyéről viszont egyet visszacsúszott a Lukoil. Feljött a nyolcadik helyre az Avtovaz autógyár, megelőzve vagy fél tucat kisebb olaj- és gázipari céget. Ezek egy részének tiszta bevételei ugyanis visszaestek a megelőző évhez képest.

Az Ekszpert szerint a dinamikusan fejlődő orosz vállalati kör a legnagyobbak utáni, azaz a lista 20. és 40. helyezettjei közötti csoport, itt az eredmény javulása átlagban két számjegyű volt tavaly, kiemelkedő esetekben csaknem 70 százalékot ért el.

(MTI)

Korábban:

Nyolc ura van az orosz gazdaságnak
(2002. augusztus 7.)