A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai alapján a lakosság készpénz- és a betétállománya csökkent szeptemberben, míg a tartozások továbbra is erőteljes ütemben bővültek, ezen belül az ingatlanhitelek állományának növekedése jelentősen meghaladta a fogyasztási- és egyéb hitelekét.

Csökkent a lakossági vagyon

A háztartások operacionális nettó finanszírozási képessége  szeptemberben (előzetes adatok alapján) 41,2 milliárd forint volt. Figyelembe véve a 16,8 milliárd forint kamatokba foglalt inflációs kompenzációt, a háztartások nettó finanszírozási képessége 24,4 milliárd forintot tett ki. Ebben a hónapban a pénzügyi eszközökön (az árfolyamok esése miatt) 13,9 milliárd forint átértékelődési vesztesége képződött a háztartásoknak, így összességében, piaci áron 38,3 milliárd forinttal csökkent a szektor nettó pénzügyi vagyona.

Apadó betétállomány

Szeptemberben a háztartások hitelintézeteknél lévő forint- és devizaeszközeinek alakulását a betétkivonás jellemezte. A forintbetétek és banki értékpapírok állománya 6,9 milliárd forinttal csökkent, ezen belül a kamatokba foglalt inflációs kompenzáció 10,6  milliárd forintot, az operacionális tranzakció .17,5 milliárd forintot tett ki. Ebben a hónapban folytatódott a devizabetétek állományának egész évben jellemző  mérséklődése.

A háztartások 4,4 milliárd forinttal csökkentették devizabetéteiket, az állomány  forintra átszámított értéke ugyanakkor az árfolyamváltozásból adódó .4,9 milliárd forint átértékelődés következtében 9,3 milliárd forinttal volt alacsonyabb az  augusztus  végi értéknél.

A háztartások birtokában lévő forintkészpénz állománya - az elmúlt hónapokat jellemző növekedéssel szemben szeptemberben 6,1 milliárd forinttal csökkent. Az értékpapírba történő befektetésben júniustól a nettó állampapír-vásárlás a meghatározó. Az operacionális tranzakció az állampapíroknál 9,3 milliárd forint, a befektetési jegyek esetében 0,8 milliárd forint volt.

Az értékpapírokon szeptemberben -8,9 milliárd  forint átértékelődési veszteség képződött, a kamatokba foglalt inflációs kompenzáció 5,8 milliárd forintot  tett ki, így piaci áron 7 milliárd forinttal emelkedett a háztartások értékpapírokban tartott vagyona.

Szeptemberben a hosszú távú befektetési formáknál figyelhető meg az állomány számottevő növekedése. Az életbiztosítási díjtartalék 12 milliárd forinttal, a pénztárakkal szembeni követelés 12,5 milliárd forinttal emelkedett. A ki nem fizetett keresetek állománya 22,3 milliárd forinttal volt magasabb az előző hó végi értéknél, mivel a szeptember első napjaiban esedékes bérek egy részét már  augusztus végén kifizették, és így az augusztus végi állomány alacsonyabb volt a szokásosnál.

Bővült a hitelállomány

Folytatódott a háztartások hitelfelvételének jelentős mértékű bővülése, melyen belül továbbra is az ingatlanhitelek állományának a növekedése volt a meghatározó. A hitelállomány 69,4 milliárd forinttal emelkedett, az ingatlanhiteleké 52,1 milliárd  forinttal, a fogyasztási és egyéb hiteleké 17,3 milliárd forinttal - áll az MNB közleményében.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

MNB: 50 bázispontos kamatemelés
(2002. július 8.)

Ajánlat:

MNB