A kormány tervei szerint a jövő évben bővülnének a munkanélküli-ellátások. Új elemként az állástalanok a munkanélküli-járadék lejárta után még hat hónapig 18 ezer forint álláskeresési-juttatást kapnának, valamint járna nekik a - jelenlegi összeg kétszeresét kitevő -  képzési támogatás - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

A jelenleg mintegy 334 ezer regisztrált munkanélküli közel egyharmada semmilyen állami segítséget nem kap, és a munkanélküli-járadékban részesülők többsége kevesebb pénzt kap az igényelhető összegnél. A 114 ezer forintos átlagkereset után - folyamatos munkavégzést feltételezve - a törvény szerint csupán 36 180 forint segély jár, elvileg azonban a fizetés 65 százaléka, azaz 74 ezer forint is igényelhető lenne - írja a Magyar Hírlap.

Az új elképzelések szerint a munkanélküli-járadék után álláskeresési ösztönző juttatást kapnának a munkanélküliek. A támogatás a mindenkori nyugdíjminimum 85 százaléka, 18 700 forint lenne, és legfeljebb hat hónapig járna.

Ezen felül mintegy 40 ezer forintos keresetpótló támogatást kapnának azok a munkanélküliek, akik a munkavállalás érdekében átképzési tanfolyamokra járnak, és ez legalább heti 25 órájukat veszi igénybe. A jelenlegi támogatás kétszeresét jelentő fix összeget azonban csak azok igényelhetik, akik legalább három eltartottról gondoskodnak.

A szakszervezetek üdvözlik az új változtatásokat, de hangsúlyozzák, hogy a kedvezmények mellett változatlanul szükség lenne a munkanélküli-járadék emelésére - írja a Magyar Hírlap.

(Üzleti Negyed)