Amerikai beruházási hullám Kínában

2002.10.22. 10:02

Többmilliárd dollár értékű amerikai befektetésekről állapodtak meg elsősorban távközlési és olajipari cégek a kínai kormány képviselőivel hétfőn, egy nappal Csiang Cö-min hivatalos látogatása előtt - adta hírül a BBC News Online. A megállapodásokból európai cégek is profitálhatnak. 

A Motorola, az Ericsson, a Lucent Technologies és a Nortel Networks összesen 1,2 milliárd dollárt fektet a második legnagyobb kínai mobilcégbe, a China Unicomba. A pénzből a társaság hálózatát fejlesztik az ország északi és középső régiójában.

Az Exxon Mobil 3 milliárd dollárt ruház be a legnagyobb kínai olajcéggel, a China Petroleummal alapított közös vállalatába, amellyel a BP is kötött üzletet: az angol olajcég 80 millió dollárért vegyipari üzemet és benzinkút-hálózatot épít Kínában.

A hétfőn aláírt megállapodások egyike szerint a világ legnagyobb sörgyára, az amerikai Anheuser-Busch a következő hét év során 27 százalékosra növeli jelenleg 4,5 százalékos részesedését az ország legnagyobb sörgyárában, a Csingtaoban. A befektetések közül az utóbbi tűnik a legkockázatosabbnak: a sok versenytárs miatt a Carlsberg és a Foster's már kivonult Kínából.

A BBC megjegyzi: az egyezségeket egy nappal Csiang Cö-min kínai elnök - vélhetően utolsó - hivatalos amerikai látogatása előtt egy nappal írták alá; az államfőt pénteken texasi farmján fogadja Bush elnök is.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Lendületben a kínai gazdaság
(2002. október 16.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Problémás emberek