Szigorúbb pénzmosás elleni törvények

2002.10.30. 8:51

Az ügyvédek egy évvel ezelőtt még eredményesen kiharcolták, hogy kikerüljenek a pénzmosási törvény hatálya alól. A pénzmosás gyanújának bejelentési kötelezettsége azonban rájuk is vonatkozik a jövőben, legalábbis a készülő törvénymódosítás jelenlegi változata szerint - írja szerdai számában a Magyar Hírlap.

A javaslat kiterjeszti a bejelentési kötelezettséget a közjegyzőkre is, ha pénz- vagy ingatlanügyekben működnek közre. Viszont a jogtanácsosok helyzete nem változik, mivel ők nem minősülnek - pénzmosási szempontból - függetlennek.

A jelenleg hatályban lévő törvény gyenge pontja szakértők szerint az úgynevezett új szakmák - adótanácsadók, könyvelők, ingatlanforgalmazók - ellenőrzése. Korábban felmerült, hogy ezt a tevékenységet az APEH végezné, azonban az adóhivatalnak nincs tapasztalata a pénzmosási ügyekben, ezért az új javaslat szerint az ellenőrzés az ORFK-hoz kerülne.

Szigorodnak a kaszinókra és a pénzváltókra vonatkozó szabályok is. Aki belép a kaszinóba, azt azonosítani kell, függetlenül attól, hogy mennyi zsetont vásárol. A pénzváltóknak pedig minden 300 ezer forint feletti ügyletnél kell azonosítaniuk az ügyfelüket. A törvényjavaslat szerint az országhatárt átlépő külföldinek be kell jelentenie a nála lévő készpénzt, értékpapírt és egyéb pénzpiaci eszközt, és a bevallást 10 évig meg kell őriznie.

A törvény előírja majd a szolgáltatók részére, hogy pénzmosás gyanúja esetén függesszék fel az ügyleteket, és csak akkor teljesítsék a szolgáltatást, ha a rendőrség 24 órán belül nem reagál, azaz nem áll fenn a pénzmosás gyanúja - írja a Magyar Hírlap.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Magyarország lekerült a pénzmosási feketelistáról 
(2002. június 21.)

Jogi háttér