Nagyobb lesz a várt inflációnál a lakossági áramdíj növekedése és a gázáremelés - ezt mutatják az eddig elkészült kalkulációk, a Népszabadság értesülései szerint. A közlekedési tarifák várhatóan enyhén meghaladják a kormány által prognosztizált inflációt, és 6 százalékkal növekednek. A telefonálás magánszemélyek számára 2-3, vállalkozóknak akár 10,5 százalékkal lesz drágább. Az élelmiszerek árában is 10 százalékos növekedés valószínű - a baromfihús akár 20 százalékkal is drágulhat.

A MÁV igazgatósága kedden este tárgyalt a díjemelésről. A jövőre várt 4,5 százalék körüli inflációhoz képest "mérsékelten infláció feletti" jegyáremelési javaslat mellett döntöttek, amelyet azonban még a Pénzügyminisztériumnak (PM) is el kell fogadnia - mondta a társaság elnöke Udvari László. A PM egyébként átlagosan a tervezett infláció szintjén mozgó áremelést tartana elfogadhatónak a közlekedési szolgáltatóknál, a cégek többsége ugyanakkor várhatóan ezt meghaladó drágításra tesz javaslatot. A helyközi buszjáratok jegyárai a Volán-társaságok most készülő közös előterjesztése alapján mintegy hat százalékkal emelkednének.

A helyi tömegközlekedés Budapesten drágulhat leginkább, a napilap értesülései szerint, ha a PM jóváhagyja a főváros javaslatát, amely az eddigi nyilatkozatok szerint hat százaléknál nagyobb áremelést tart szükségesnek. Az emelés a BKV válságos gazdasági helyzete miatt lehet szükséges, közölte a vállalat. A PM az elmúlt években rendre infláció alatti jegyáremelést engedélyezett csupán, így a bevételek növekedése nem tudott lépést tartani a költségek emelkedésével, mondták.

Tíz százalék alatt drágulhat az energia, a telefonálás viszont akár meg is haladhatja azt

Szakértők szerint 2003-ban magánszemélyeknek átlagosan legfeljebb 2-3 százalékkal lesz drágább a telefonálás, a cégek viszont nem járnak ilyen jól, számukra nagyobb lesz az árnövekedés , amely összességében akár a 9,5-10,5 százalékot is elérheti. A távbeszélő-szolgáltatási piacra vonatkozó, 2002-ben megjelent árrendelet szerint a helyi hívások díjának emelése általános forgalmi adó nélkül számítva 2003. január elseje és 2004. december 31. között nem haladhatja meg az évi hat százalékot, ugyanebben az időszakban az előfizetési díjak növekedése nem lehet nagyobb évi tíz százaléknál.

Az eddig elkészült kalkulációk azt mutatják, hogy a lakossági áramdíj, valamint a gázár emelése valamivel nagyobb lesz az inflációnál, de a kormány nem akarja, hogy a tényleges költségektől való négyéves elmaradás egyszerre zúduljon rá a fogyasztóra, így várhatóan a tíz százalékot egyik áremelés sem haladja majd meg, a Népszabadság értesülése szerint .

2003. januárjától életbe lép az új villamosenergia-törvény, amely a legnagyobb fogyasztók számára szabaddá teszi a piacot és az árakat is. A fogyasztók többsége, így a lakosság is hatósági árakon kapja majd az áramot. Ennek a mértékét a 2004-ig érvényes korábbi árszabályozás szerint kell meghatározni, és a januári árakat december 22-ig hozza nyilvánosságra a gazdasági és közlekedési miniszter. Jelenleg nincs is érvényes gázár-szabályozás, mert a korábbi határideje nyáron lejárt, és új nem született. Most készül az új gáztörvény, amely a villamosenergia-törvényhez hasonlóan felszabadítja majd a legnagyobb fogyasztók számára a piacot, de a többség - a lakosság is - ugyanúgy hatósági áron kapja a gázt, mint eddig. Mivel a gázárakat évek óta a tényleges költségek alatti szinten tartották, nem kétséges, hogy emelésre lesz szükség. A kormány ezt úgy akarja megoldani, hogy a lakosság, lehetőleg alanyi jogon, kompenzációt kapjon.

Drágul a tej, a kenyér és a hús is

A tejágazat a közeljövőben elsősorban a hazai tejfogyasztás növelésében érdekelt, s erre nem az áremelés a megfelelő taktika - ettől függetlenül legalább tíz százalék körüli áremelést tart szükségesnek a Tej Terméktanács. Az élelmiszer-gazdaság sok ezer szereplője mind szeretne árat emelni, ennek azonban gátat szab a túlkínálat, a konkurencia és az olcsó import, mondta a Népszabadságnak a terméktanács ügyvezető igazgatója, Sirman Ferenc.

A sütőipar az elmúlt tíz évben többször is próbálkozott áremeléssel, de az esetek többségében csak részleges drágításra volt lehetősége, mondta a Sütőipari Egyesülés igazgatója, Verli József. A szakember szerint 2003-ban szintén legalább tízszázalékos áremelésre lenne szükség.

A Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára, Földi Péter szerint az elmúlt évek elmaradásai miatt elvileg akár húszszázalékos áremelési igény is elképzelhető az ágazatban. A Vágóállat- és Hús Terméktanács titkára, Zádori László úgy véli, az elmúlt esztendő is bizonyította, hogy az árak akár hetek alatt is szélsőségesen változhatnak. A terméktanács számításai szerint a tőkehús jelenleg kilónként és átlagosan 150 forinttal olcsóbb a ráfordítások által indokoltnál, és 60 forinttal kell kevesebbet fizetni a húskészítményekért.

Az ásványvíz 15 százalékos drágulására is fel kell készülni - mondta Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács elnöke. Ezt főként az indokolja, hogy a termék áfája 12 százalékról 25-re emelkedik, tette hozzá.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium