Egységes lesz az EU-termékdíj

2002.11.08. 9:53

Több milliárd eurós kiadást jelenthet az európai cégeknek az egységes EU-termékdíj 2006-ra tervezett bevezetése az elektronikai árukra. A legnagyobb gyártókat tömörítő Orgalime nevű szervezet 7,5 milliárd euróra becsüli az intézkedés költségvonzatát, míg az Európai Bizottság egymilliárd eurós összköltséggel számol - írja a Világgazdaság.

A 2006-ban bevezetendő környezetvédelmi uniós irányelv a személyi számítógépektől a hűtőszekrényekig az összes elektronikai berendezésre kiterjedne. Az EU-ban 1998-ban hatmillió tonna elektronikai berendezés vált hulladékká, és ez a mennyiség 12 éven belül megduplázódhat. A szigorítások jegyében 2006 júliusától tilos lesz ólmot, higanyt, kadmiumot és krómot beleépíteni az elektronikai eszközökbe, s 2007-től az autógyártókat is a leselejtezett termékeik alkatrészeinek újrahasznosítására köteleznék.

A termékdíj kiterjesztésének ötlete Magyarországon is felvetődött, de továbblépés a végleges Brüsszeli döntésig nem várható. Konkrét uniós elvárás ugyanis nincsen a termékdíjakra, csak arra, hogy az egyes hulladékfajtáknál milyen újrahasznosítási arányokat kell teljesíteni.

Januártól bevezetik a licencdíjfizetést

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2003. január 1-től a csomagolóanyagokra, az akkumulátorokra és a gumiabroncsokra kivetett termékdíjat is jelentősen megemelné, és jövő évtől a reklámhordozó papírtermékekre is kiterjesztenék a díjfizetést. A költségvetés az idei évre 18 milliárd forint bevételt írt elő a termékdíjakból. A befizetések a környezetvédelmi alap célelőirányzat bevételeit gyarapítják, de az összeg egy részét a befizetők visszaigényelhetik újrahasznosítás céljára.

A vállalati szférának kedvezőbb megoldást jelenthet, hogy 2003. januárjától mentességet lehet szerezni a termékdíj alól azon áruk kapcsán, ahol megoldható a szelektív hulladékgyűjtés. Ekkortól a cégek az olyan általuk létrehozandó közhasznú szervezeteknek is fizethetnek, amelyek közvetlenül finanszíroznák a velük szerződött cégek által kibocsátott anyagok újragyűjtését és kibocsátását.

A vállalatok által befizetett úgynevezett licencdíjat a szelektív hulladékgyűjtést megszervező önkormányzatok költségeinek fedezésére fordítanák.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium