Népszerű hitelformának bizonyul a köztisztviselőknek nyújtott kedvezményes jelzáloghitel, ugyanis a Napi Gazdaság információi szerint az OTP-nél és az FHB-nél eddig húszmilliárd forintot meghaladó értékben kötöttek hitelszerződést az állami alkalmazottakkal.

Az állami garanciával nyújtott jelzáloghitel népszerűsége meglehetősen érthető a köztisztviselők között, hiszen a nekik nyújtott hitel - a többi jelzáloghiteltől eltérően - akár önrész vagy pótfedezet nélkül is felvehető. További kedvezmény még, hogy az állami garancia a hitel futamidejéhez igazodik, így független a munkaviszony alakulásától. A garancia mértéke mindig a fennálló tartozáshoz igazodik, vagyis a törlesztés során csökken.

Abban az esetben, ha a köztisztviselő nem tud törleszteni és a hitelt folyósító bank beváltja az állami kezességet, a hitel köztartozássá válik, amelyet a területileg illetékes adóhatóság hajt be.

A pénzügyi tárca eddig tíz pénzintézettel kötött szerződést a köztisztviselőknek kínált hitel folyósítására. Az OTB és FHB mellett az Erste, a Volksbank, az MKB és takarékszövetkezeteknél köthető közalkalmazotti hitelszerződés.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Átutalták az emelt közalkalmazotti béreket
(2002. október 1.)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002 - az Üzleti Negyed melléklete