A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén ne változtatott a 9,5 százalékos jegybanki alapkamaton - közölte honlapján a jegybank. A tanács állásfoglalása szerint a bérek további, várható emelkedése miatt 2003-ban nő az inflációs nyomás, és az inflációs célnál némileg magasabb lesz a pénzriomlás üteme az év végén. 

A Monetáris Tanács a "hosszú távon fenntartható ütemnél gyorsabban bővülő" belföldi keresletet tartja a legnagyobb inflációs kockázatnak. A testület üléséről kiadott közlemény szerint a versenyszféra bérnövekedési üteme csak lassan, és a versenyképességet veszélyeztetve csökken. Ezért a jegybank támogatja azt a kormányjavaslatot, amely szerint 2003-ban 3-4,5 százalékkal emelkedjenek a bruttó keresetek a versenyszférában.

A mostani helyzetben a jegybank 2003 decemberében a 4,5 százalékos inflációs célnál magasabb, 4,6 százalékos, 2004 decemberében pedig 4,2 százalékos pénzromlási ütemre számít. A jegybank közleménye szerint jövőre "az infláció növekedése irányába mutató kockázatok vannak túlsúlyban".

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Folytatódhat a tőkebeáramlás a magas kamatszint miatt
(2002. november 11.)