A havi és negyedéves bevallásra kötelezett egyéni vállakozók november 15-éig rendkívüli folyószámlakivonatot kapnak  az APEH-tól.

 Az adóhatóság törvényi kötelezettségéből eredően az egyéni vállakozóknak és magánszemélyeknek augusztus 31-ig, a gazdálkodó szervezeteknek és a társas vállalkozásoknak pedig október 31-ig köteles elküldeni a túlfizetést, illetve tartozást mutató, és késedelmi pótlékról is tájékoztató folyószámla kivonatokat. A mostani, rendkívüli intézkedés célja, hogy az adózók gyakrabban figyelemmel tudják kísérni  a folyószámlájukra könyvelt tételeket és egyeztetni tudják saját nyilvántartásaikkal.

Ezzel egyidejűleg  az adóhatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy akik eltérést taláknak  a folyószámla egyenlege és a saját nyilvántartásuk között, írásban egyeztessék az illetékes adóhivatallal.  

Az intézkedésnek azért is van gyakorlati jelentőssége, mert azok az egyéni vállalkozók, akik jövőre az egyszerűsített vállalkozási adózást választják, a december 20-i bejelenetési kötelezettséggel egyidejűleg arról is kötelesek nyilatkozni, hogy nincs köztartozásuk, illetve ha van, annak rendezéséről megállapodtak az adóhatósággal. A folyószámlakivonatból egyértelműen kiderül, hogy van-e az adózónak lejárt tartozása. Ezzel az intézkedéssel egyrészt az is elkerülhető, hogy a vállalkozók tömegesen keressék fel az ügyfélszolgálati irodákat egyenlegközlést kérve, másrészt a kivonatot ingyenesen küldi el az adóhatóság, míg amennyiben az adózó kérésre állítanák ki, a kivonat minden egyes oldaláért 100 forintos illetéket kellene fizetnie a kérelmezőnek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Adó - az Üzleti Negyed rovata

Korábban:

Köztartozás mellett is választható az eva
(2002. október 22.)