Kai-Uwe Ricke, a T-Mobil eddigi vezetője személyében péntektől új vezérigazgató irányítja Európa legnagyobb távközlési cégét, a Deutsche Telekomot. Az óriáscég azt is közölte, hogy nettó vesztesége az év első kilenc hónapjában 24,5 milliárd euró volt az egy évvel korábbi egymilliárd után.

A várakozásoknak megfelelően a legnagyobb európai távközlési cég felügyelőbizottsága egyhangú szavazással Kai-Uwe Ricke-t választotta a társaság vezérigazgatójává, aki pénteken veszi át új hivatalát. Ideiglenes elődje, Helmut Sihler a társaság igazgatósági tagjaként folytatja munkáját - közölte csütörtökön a Bloomberg hírügynökség.

Az új vezérigazgatóra nehéz feladat vár: új növekedési pályára kell állítania az óriáscéget, és kezelnie kell a társaság 64 milliárd eurós adósságát.

A 41 éves Kai-Uwe Ricke 1998 óta irányítja a Deutsche Telekom mobilcégét, a T-Mobile-t; akkor a társaságnak 3,3 millió német ügyfele volt, most - a sorozatos vállalatfelvásárlások nyomán - a vállalatnak mintegy 70 millió ügyfele van. Szakértők szerint Ricke vezetésével a cég nem adja el amerikai mobilcégét, a mintegy 35 milliárd dollárért vásárolt VoiceStreamet, mert az új vezérigazgató korábban támogatta az akvizíciót.

24-szeres nettó veszteség

A Deutsche Telekom csütörtökön közölte azt is, hogy az év első kilenc hónapját 24,5 milliárd eurós veszteséggel zárta, amiből mintegy 22 milliárd eurót a társaság tulajdonában lévő mobilcégek értékleírása okozott. A vállalat 2001 első háromnegyed évében 1 milliárd eurós veszteséget szenvedett el. A bejelentett eredmény némileg jobb a német sajtóban korábban közölt várakozásoknál: a Handelsblatt korábban 28 milliárd eurós várható veszteségről számolt be.

A távközlési óriáscég árbevétele 39,2 milliárd euró volt, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A társaság egyszeri tételek nélküli működési nyeresége (EBITDA) 5,6 százalékkal, 12 milliárd euróra nőtt. A Deutsche Telekom nettó adóssága az időszak végén elérte a 64 milliárd eurót.

A vállalat azt is közölte, hogy idén részvényeseinek nem fizet osztalékot.

A bejelentések után a társaság részvényeinek árfolyama a frankfurti értéktőzsdén 5,9 százalékkal, 11, 68 euróra emelkedett.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Deutsche Telekom

Korábban:

Új vezető a Deutsche Telekom élén
(2002. november 14.)

Nyolcszorosára nőhet a Deutsche Telekom vesztesége
(2002. november 11.)