Szalai Erzsébet szociológus szerint a Magyar Hírlap 100 leggazdagabb emberét tartalmazó listája csupán egy manipulált "valóságshow", amelyből pont a lényeges információk hiányoznak. A gazdasági elitet már hosszú évek óta tanulmányozó szakember úgy tudja, hogy a listán szereplő vagyonok legalább 20-50 százalékban alulbecsültek.

Szalai Erzsébet szerint pont a lényeges információk nem derülnek ki a listából, ugyanis a vázlatos felsorolásokból nem tudható, hogy pontosan miből, hogyan alakultak a hatalmas vagyonok, milyen kapcsolati tőkét sikerült kamatoztatni, mivel jár ekkora magántulajdon birtoklása.

Bár a lista készítői kiemelték, hogy kutatásaik során nem vették figyelembe a politikai kapcsolatokkal szerzett tőkét, Szalai Erzsébet szerint egy bizonyos vagyonszint felett szinte "lehetetlen" elkerülni a politikai befolyásoltságot. A szociológus nem állítja ugyan, hogy lista minden szereplőjét szoros szálak fűzik a politikához, ám a legnagyobb vagyonok felhalmozásához elengedhetetlen volt a politikai tőke "kamatoztatása".

Szalai szerint a Magyar Hírlap összeállításának hitelességét csak tovább kérdőjelezi, hogy több személy - sikerrel - kérte, hogy helyezzék hátrább a rangsorolásnál, vagy egyáltalán ne kerüljön a listára. "Alapvetően ez a lista csak egy "valóságshow", amely az olvasók kíváncsiságát próbálja kielégíteni, ám sokkal lényegesebb hatásmechanizmusok sikkadnak el a már-már pr szintű írások, fotók és reklámok mögött" - fogalmazott a szociológus.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Várszegi Gábor a leggazdagabb magyar
(2002. november 15.)