Összeállításunkban lakossági piaci részesedés alapján az öt legnagyobb magyarországi bank devizabetét-kínálatát ismertetjük, kiemelve a betétek sajátosságait. Az összeállításból kiderül, hogy a pénzintézetek a brit fontot és a norvég koronát részesítik előnyben a kamatszint megállapításakor. Az elemzésben a bankok által kínált legrövidebb lekötési időt, a minimálisan leköthető összeget és egy megadott értéknél az optimális konstrukciót emeltük ki.

Az öt bankot a Magyar Nemzeti Bank 2002. április végi adataiból választottuk ki, a lakossági szektor betéti oldalon lévő volumen nagysága alapján. Ezen adatok szerint a piacvezető bankok ebben a szektorban, sorrendben a következők:

1. OTP Bank

2. Kereskedelmi és Hitelbank

3. Postabank

4. Magyar Külkereskedelmi Bank

5. Erste Bank

Alapvetően két különböző betéti típust határoznak meg a pénzintézetek: a forint, illetve a deviza alapút. (A bankok rövidtávú forintbetéteiről készült összeállításunkat itt olvashatják el.) Az alábbiakban szereplő adatok a bankoknál 2002. októberétől hatályban lévő kondícióknak felelnek meg.

Minden banknál a legkevesebb lekötési időt, illetve a legnagyobb kamatszintet emeltük ki. A látra szóló lekötési kamatokat nem vettük figyelembe, ezeket a bankok kamattáblázatainál mindenki elolvashatja. Ezen kívül megvizsgáltuk azt, hogy egy általunk önkényesen euróban megadott összeg - 5000 euró (1 200 ezer forint) - esetében a bankoknál melyik az a lekötési idő, amelyik az optimális nyereséget adja. Ennél a nyereségnél csak az adott lekötési időre adtuk meg a hozamot, kamatos kamatot nem vettünk figyelembe. A naponta változó átváltási árfolyamból adódóan, amihez az Üzleti Negyed pénzváltójáthasználtuk, onnan is a Magyar Nemzeti Bank november 13-i árfolyamát vettük alapul, lehetnek kisebb eltérések az általunk megadott összegekben - ezeket a számokat irányadóknak tekintettük, és általában kerekítettük is.