Jövőre legfeljebb 4 százalékos gazdasági növekedésre és 6,3 százalékos inflációra számítanak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségéhez tartozó vállalkozások - derül ki a GKI legfrissebb kutatásából. A szövetség szerint amennyiben a kormány nem segíti a legrosszabb helyzetben lévő iparágakat a minimálbér kigazdálkodásában, akár 150 ezer ember veszítheti el állását.

A gazdasági növekedés jövőre visszatérhet a múlt évi szintre, sőt akár a 4 százalékot is elérheti a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségéhez (MGYOSZ) tartozó vállalkozások szerint - ismertette a közelmúltban készített felmérés eredményeit Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke szerdán.

A felmérésben résztvevő vállalatok reprezentálják a gazdálkodói szféra egészét. A válaszoló - a gazdálkodói szféra alkalmazottainak mintegy 8 százalékát foglalkoztató - cégek közül egyértelműen optimisták voltak saját helyzetük, lehetőségeik megítélésében a kereskedelmi, valamint az építőipari vállalkozások, túlnyomórészt optimistán nyilatkoztak az ipar képviselői, a mezőgazdaság véleménye viszont kifejezetten pesszimista - jegyezte meg Vértes András.

A felmérést félévente végzik. A vélemények a gazdaság egészének lehetőségeiről jóval optimistábbak voltak most, mint tavasszal, illetve mint egy évvel ezelőtt – mondta a GKI elnöke.

A felmérésben részt vevő 618 vállalkozás az idén átlagosan 6,6 százalékos, jövőre 6,3 százalékos inflációval számol, vagyis inflációs várakozásaik jóval a jegybanki célszámok felett vannak - közölte Vértes András.

Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék elérni, hogy válsághelyzetben lévő ágazatokban - a könnyűiparban, a cipő- és bőriparban - az idei 15 milliárd forinthoz hasonló nagyságrendű kompenzációs keret segítse a minimálbér kigazdálkodását. Erre a jövő évi költségvetésben nem szerepel fedezet, de a Pénzügyminisztérium keresi a megoldást.Széles Gábor szerint kormányzati segítség nélkül 150 ezer munkahely kerülhet veszélybe.

(MTI)

Korábban:

Töretlen a lakosság bizalma a növekedésben
(2002. november 18.)