A Fiat központjában, Torinóban pénteken több mint 200 ezren tüntettek a konszern tervezett létszámcsökkentése ellen. A tüntetők az autógyár szanálási tervének azonnali megváltoztatását követelték. A város irodáiban, vállalatainál és az iskolákban négy óráig szünetelt a munka.

A súlyos pénzügyi helyzetbe került Fiat december 2-ától Olaszország-szerte drasztikusan csökkenteni akarja termelését és több mint 8000 dolgozót akar elbocsátani. Csak a cég torinói törzsüzemében a 9000 dolgozóból 2700-t akarnak az utcára tenni.

A Fiat szicíliai, Termini Imerese-i üzemében is folytatódtak a tiltakozások. A cég vezetése elsőként ezt az üzemet tervezi bezárni december 2-án. A dolgozókhoz itt globalizáció-ellenes tüntetők is csatlakoztak. A kormány hétfőn találkozik a Fiat vezetésével, és utolsó kísérletet tesz arra, hogy rábírja az autógyárat, mondjon le a Termini Imerese-i üzem bezárásáról.

A dolgozók már hetek óta tiltakoznak a Fiat tervezett intézkedései ellen. Csütörtökön az észak-olaszországi aresei üzem dolgozói a milánói Malpensa repülőteret szállták meg, óriási káoszt teremtve. A közép-olaszországi Cassinoban is több száz Fiat-dolgozó szüntette be a munkát és zárta le a Róma-Nápoly autópályához vezető utakat.