Még nem lehet tudni, hogy a viszontbiztosítások miatt kell-e további áremelkedésre számítani a magyar biztosítási díjakban - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségénél (Mabisz) tartott sajtóbeszélgetésen. Az elmúlt évek katasztrófái következtében a nagy nemzetközi viszontbiztosítók árai erősen emelkedtek, és ennek hatása már az idén is érződött Magyarországon az iparvállalatok biztosításaiban.

Gidró István, a vagyonbiztosítási üzletág képviselőjének elmondása szerint az elmúlt évek katasztrófái, valamint a tavalyi amerikai terrortámadás következtében a nagy nemzetközi viszontbiztosítók árai drámai mértékben megnőttek, s ennek hatása érződni fog Magyarországon is.

A magyar biztosítótársaságok nagyságrendje ugyanis nem teszi lehetővé, hogy önmagukban vállalják kockázataikat, ezért szükségük van nagy nemzetközi társaságok viszontbiztosításaira. Bár Magyarországon egy terrortámadás esélye olyan alacsony, hogy ez önmagában nem indokolna díjemelést, ugyanakkor az életbiztosításoknál várhatóan valamilyen formában vagy kizárják, vagy szigorítják az e fajta kockázatot.

A háborús kockázat már eddig is kizáró volt az életbiztosításoknál, így vannak olyan biztosítók, akik ebbe a kategóriába sorolják a terrorcselekményt is, és már most is kizárják kockázatvállalásukból. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a már meglévő szerződéseken nem változtathatnak, a szigorítások minden esetben az új szerződésekre szólnak.