A harmadik negyedévben az állampapír-piac legszembetűnőbb fejleménye a külföldi papírok súlyának jelentős emelkedése, illetve a pénzügyi vállalatok részarányának csökkenése volt. A tőzsdei részvények piacán a külföldiek ismét nettó eladók voltak, s velük szemben a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások léptek fel viszonylag jelentős részvényvásárlóként. Ezzel együtt, a tőzsdei részvények tulajdonosi megoszlásában számottevő elmozdulások nem történtek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján pénteken megjelent jelentésből.

Az állampapírok állománya piaci értéken 5,2 százalékkal nőtt 2002 harmadik negyedévében. Ezt kizárólag az államkötvények állományának jelentős (5,9 százalékos) növekedése okozta, hiszen a kincstárjegyek, illetve az MNB-kötvények piaci értéken számított állomány számottevően (5,9, illetve 52,4 százalékkal) csökkent a negyedév során. Az MNB-kötvények állományának visszaesését a 3 hónapos papírok kibocsátásának szüneteltetése okozza. A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke - elsősorban a rövid lejáratú papírok vásárlása miatt - 69,5 milliárd forinttal emelkedett. Részarányuk az állampapírokból ennek hatására 14,3 százalékra nőtt.

A külföldi befektetők birtokában lévő állomány ismét jelentősen (253,1 milliárd forinttal) emelkedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban szeptember végére 20,5 százalékról 23,4 százalékra nőtt.

A pénzügyi vállalatok a harmadik negyedévben 26,5 milliárd forinttal csökkentették állampapír-állományukat, s ennek hatására a szektor állampapír-piaci aránya is 57,7 százalékról 54,4 százalékra esett vissza. Az egyéb monetáris intézmények súlya mérséklődött (2,5 százalékponttal), míg a többi pénzügyi tevékenységet folytató vállalat részesedése lényegesen nem változott. A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya a harmadik negyedév végére 35,7 milliárd forinttal nőtt, így részarányuk is kismértékben (0,3 százalékponttal) emelkedett.

Az államháztartás részesedése szeptember végére - az önkormányzatok tulajdonában lévő állampapír-állomány 16,6 milliárd forintos csökkenése hatására - enyhén mérséklődött. A háztartásokat segítő non-profit intézmények a harmadik negyedévben 3,1 milliárd forinttal növelték az állampapír állományukat, de részesedésük továbbra is 0,5 százalék körüli. A sajtóközleményben az állampapírok közé soroljuk a hazai kibocsátású, forintban denominált államkötvényeket, a kincstárjegyeket és az MNB által kibocsátott forint kötvényeket.