Orosz mentőöv az amerikai olajimportnak

A négy legnagyobb orosz olajcég szerdán megállapodást kötött egy több milliárd dollár értékű beruházásról, amelynek keretében egy, az év bármely szakában használható óriás olajterminált építenek Murmanszk kikötőjében. Az egyetlen jégmentes sarkköri orosz olajkikötő segítségével az amerikai olajimport 13 százaléka biztosítható orosz forrásból, így az Egyesült Államoknak nem kizárólag a közel-keleti olajra kellene szorítkoznia - írja a CNNMoney.

A megállapodás célja, hogy az orosz olajvállalatok új - Európán kívüli - piacokat is megcélozhassanak. Az új kikötő kifejezetten jól jönne az Egyesült Államoknak, mivel így megoszthatja olajforrásait, és kevésbé függne a tradicionális, de politikai szempontból sokkal instabilabb közel-keleti államoktól.

Forrás: MTI

A szerdai moszkvai közlemény szerint a négy cég - a Lukoil, a Yukos, a Tyumen Oil, és a Szibnyeft - 2010-re az amerikai olajimport 13 százalékát biztosíthatja majd. A négy vállalat Oroszország napi 8 millió hordós termelésének több mint a felét adja.

A megállapodás értelmében a Barents -tenger partján fekvő Murmanszkban egy napi egymillió hordós kapacitású tengeri kikötőt, valamint egy hozzá kapcsolódó - mintegy 1500 kilométer hosszú - csővezetéket építenek, amely a kikötőt kötné össze a már meglévő vezeték-hálózattal. A beruházást a tervek szerint 2007-re fejeznék be.

A világ második legnagyobb olajexportőrének számító Oroszország napi 4 millió hordó nyersolajat szállít a világ minden részére. A kivitel egyébként a negyedik egymást követő évben emelkedik, párhuzamosan a hazai felhasználás stagnálásával. A döntően Európába exportáló orosz olajcégek az eddiginél is nagyobb mennyiséget tudnának szállítani a tengerentúlra, - elsősorban az Egyesült Államokba - azonban ehhez több mélyvizű kikötőre lenne szükség.

A tervezett új kikötő Amerika számára is megfelelő megoldás, mert a növekvő orosz export segítségével washingtoni vélemények szerint kiegyenlíthetőek a közel-keleti helyzet okozta bizonytalanságok - írja a CNNMoney.