A takarékszövetkezeti szektor számára gond nélkül teljesíthető 2007-re az EU által előírt egymillió eurós tőkeszint, hiszen az integrált takarékszövetkezetek átlagos saját tőke szintje jelenleg 246 millió forint.

Az uniós csatlakozás követelményének megfelelően a szövetkezeti hitelintézetek saját tőkéjét 2007 végéig 250 millió forintra kell emelni, ami a takarékszövetkezetek számára teljesíthető, hiszen a 166 integrált takarékszövetkezet átlagos saját tőkéje már most 246 millió forintot tesz ki.

A következő másfél évben ismét felerősödhet a fúziós hullám a takarékszövetkezeti szektorban, amit a kistérségi vezető szerep megszerzése tesz szükségessé - mondta Szőke András, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnök-ügyvezetője a Napi Gazdaságnak.

Szőke szerint a szektornak túl kell lendülnie a minimális pénzintézeti szolgáltatások rendszerén, és a számlavezetés és hitelnyújtás mellett a tanácsadói munka területén is szerepet kell vállalnia. Az elnök szerint komoly szerep hárulhat a takarékszövetkezetekre az uniós forrásokból nyerhető, fejlesztési pénzeket igénylő bonyolult pályázati anyagok kitöltésében is.