A főbb svéd pártok döntése értelmében népszavazással döntik el azt, hogy az ország bevezesse-e az egységes európai valutát jövő szeptemberben. A közvélemény-kutatások szerint éppen fele-fele arányban oszlik meg az eurót támogatók, illetve az azt ellenzők száma.

A népszavazásról való döntést a Szociáldemokrata Párt választási nyeresége óta várták - írja a BBC News Online. Mindamellett a közvélemény-kutatások a társadalom éles kettéhasítottságát jelzik ebben a kérdésben.

A legfrissebb adatok szerint 43 százalék ellenzi, és ugyancsak 43 százalék támogatja az euró bevezetését az országban. A kérdést az a 14 százalék döntheti el, akinek még nincsen véleménye a kérdésben. A korábbi adatokhoz képest az európai valutát ellenzők száma 39 százalékról emelkedett a mostani 43 százalékra, míg a támogatók aránya 45 százalékról csökkent le a jelenlegi szintre.

Az Európai Bizottság véleménye idén májusban az volt, hogy Svédország még nem készült fel az euró bevezetésére, mivel a svéd korona instabil, ezen kívül a központi bank nem eléggé független a kormányzattól.