A legfrissebb makrogazdasági adatok hatására felerősödött az újabb recessziótól való félelem Japánban. A munkanélküliségi ráta növekedett, az ipari termelés pedig már második hónapja csökken.

Forrás: MTI

Japánban az elmúlt hónapban 5,5 százalékra nőtt a munkanélküliség, miközben az ipar termelése 0,3 százalékkal csökkent. Az ipari termelés már második hónapja esik a szigetországban. A munkanélküliség a II. világháborút követő szintet tükrözi, és utoljára tavaly decemberben volt ilyen magas - írja a BBC News Online. Esett a háztartások kiadása is, mégpedig 0,7 százalékkal a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A viszonteladói árak pedig 37-dik hónapja esnek.

Ez egyenes bizonyítéka annak, hogy a japán gazdaság komoly deflációs fázisba esik, mondta a Mitsubishi Securities elemzője, Szinicsi Szato.

Az ipari termelési adatok sokkal rosszabbak lettek a vártnál: a kormányzat 1,2 százalékos növekedést prognosztizált, az óvatosabb elemzők pedig 0,5 százalékosat jósoltak. Szakértők szerint a rossz adatok jórészt az Egyesült Államok - Japán legnagyobb exportpiaca - gyenge gazdasági teljesítményének köszönhetők.