Az euróövezet átlagos inflációja 2,2 százalékos volt novemberben éves összevetésben - közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. Elemzők előzőleg 2,3 százalékot valószínűsítettek. Októberben 2,3 százalékos, szeptemberben pedig 2,1 százalékos volt az átlagos infláció az euróövezetben, ugyancsak tizenkét hónapra számolva.

Az euróövezeti infláció a júniusban elért idei mélypontja óta szinte szakadatlanul gyorsult, de az EKB vezetői az utóbbi hetekben azon véleményüket hangoztatták, hogy rövid időn belül várhatóan lassulni fog. A piac ezt a kamatcsökkentési hajlandóság jelének tartja, tekintettel a késlekedő gazdasági föllendülésre.

Az euróövezeti infláció hosszú idő után először idén májusban érte el, lefelé haladva, a 2 százalékos tizenkét havi ütemet. Júniusban 1,8 százalékos, júliusban 1,9 százalékos, augusztusban és szeptemberben 2,1-2,1 százalékos volt a tizenkét havi ütem. Korábban, az euróövezet 1999. januári megalakulása óta, csak 1999 folyamán, majd 2000 áprilisában és májusában volt 2 százalék alatt a tizenkét havi infláció. A megalakulás óta a csúcspont tavaly májusban volt, 3,4 százalékkal.

A novemberi inflációs becslés kiadása után néhány perccel az euró 0,9931 dollár volt a londoni bankközi piacon, a reggel 0,9932-0,9934 dollár között dráguló irányzat után.