Több száz étterem is bezárhat jövőre - a jelenleg működő 55 ezerből - a megváltoztatott adótörvények és szigorodó szabályoknak köszönhetően - írta a Világgazdaság.

 

 

Erősödhet a szürkegazdaság
Az idei 15-20 százalékos vendéglátásban tapasztalt forgalomcsökkenés tovább eshet a szigorodó adószabályok miatt, ezért félő, hogy a romló feltételek szabálytalankodásra "kényszerítik" az éttermeket.

Tavaly mintegy 395 milliárd forint volt az éttermek összbevétele mondta Thurzó Béláné, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének gazdasági alelnöke, aki szerint a jövőbeni versenyképesség terén rengeteg múlik az étterem kategóriáján és a vezetési mentalitásán. Az I. és II. osztályú éttermeknél, ahol a forgalom 55-60 százalékát teszik ki az üzleti vendéglátás, komoly érvágás lehet, hogy a reprezentációs vendéglátás áfáját a céges partner nem igényelheti vissza. Ugyanakkor a tömegétkeztetésre berendezkedett kisvendéglőknek kedvez az étkezési jegyek értékhatárának megemelése, bár nyereséget ez sem ígér. Az ipartestület számításai szerint egy jogkövető magatartást folytató vendéglősnek minden 100 forint forgalom után 8-8,5 forint vesztesége keletkezik.

Az éttermek hosszú távú kilátásai sem túlságosan rózsásak, ugyanis az EU csatlakozás után várhatóan béremelésre lesz szükség a képzett munkaerőnél, ugyanakkor az igazán jó szakembereket sokkal több pénzért "csábítják" majd el külföldre.